Eichmann, Adolf

Bureaumoordenaar van het Derde Rijk

Inhoudsopgave

Inleiding
Gedurende Hitlers machtsperiode werden er in het Derde Rijk ongeveer 6 miljoen Joden omgebracht. Deze gigantische uitroeiingsoperatie werd uitgevoerd door de Schutzstaffel (SS) onder leiding van Heinrich Himmler. Himmler werd bijgestaan door meerdere nazi-ambtenaren die de deportatie naar de vernietigingskampen coördineerden. Adolf Eichmann was de belangrijkste organisator van deze deportaties. Al vanaf het begin van zijn nazi-carričre hield Eichmann zich bezig met Joodse aangelegenheden. Toen hij in 1939 binnen het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) de leiding kreeg over de Joodse sectie van de Gestapo, werd hij één van de belangrijkste vormgevers van de Holocaust.

Voordat Eichmann zich ging bezighouden met de coördinatie van de deportaties naar de vernietigingskampen, hield hij zich bezig met het organiseren en uitvoeren van emigratieplannen voor Joden binnen het Derde Rijk. Alvorens de Einsatzgruppen (mobiele moordeskaders) en de vernietigingskampen operatief werden, dwong men Joden onder zware druk om het Derde Rijk massaal te verlaten. Omdat de uitvoering van emigratieplannen grote moeilijkheden met zich meebracht, ging men uiteindelijk over tot de vernietiging van het Europese Jodendom.

Dit artikel gaat over het leven en de nazi-carričre van Eichmann. Ook zijn naoorlogse leven en zijn arrestatie en berechting als oorlogsmisdadiger worden besproken. Daarnaast staat het historische proces van emigratie naar fysieke vernietiging centraal in dit artikel, een proces waarbij Eichmann nauw betrokken was.

Definitielijst

Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
RSHA
Reichssicherheitshauptambt. De centrale inlichtingen en veiligheidsdienst van het Derde Rijk

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
01-01-2005
Laatst gewijzigd:
15-09-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.