8.8 cm Flak 18/36/37

Inleiding

Inhoudsopgave

Het Duitse 8.8 cm kaliber is in de Tweede Wereldoorlog een ware legende geworden. Wanneer geallieerde troepen een harde knal hoorden, was het al snel een 88. De 8.8 cm Flak was een kwalitatief zeer goed wapen, maar was als anti-luchtdoelkanon niet veel beter dan bijvoorbeeld de Britse 3.7 inch Mk 3 of de Amerikaanse 90mm M1. Dat de Duitse 88 toch zo beroemd is geworden, kwam doordat het kanon al vroeg in de oorlog ingezet kon worden en de geallieerden niets vergelijkbaars bezaten ťn omdat de 8.8 cm naast zijn anti-luchtdoelcapaciteiten ook zeer geschikt was als anti-tankkanon. Het werd daarnaast zelfs gebruikt als artillerie.

Het 8.8 cm kaliber werd voor het eerst in 1870 genoemd door een Krupp-ontwerper als een anti-ballonkanon. In 1916 - 1917, toen er een anti-luchtdoellegeronderdeel werd opgericht in Duitsland, verzocht men om gespecialiseerde kanonnen voor deze rol. Midden 1918 had het Duitse leger kanonnen van 8.8 cm en werd er getest met een gecentraliseerde vuurleiding voor een hele anti-luchtdoelbatterij. Na 1918 kreeg een anti-luchtdoelkanon dat in staat was om hoogvliegende bommenwerpers te bestrijden prioriteit binnen het leger.

In 1925 begon de ontwikkeling van een zwaar anti-luchtdoelkanon dat zou leiden tot de beroemde 88'er. De ontwikkeling begon door zowel Krupp als Rheinmetall met een kaliber van 7.5 cm; prototypen werden getest in 1929 - 1930. Het kanon was commercieel indrukwekkend, maar voldeed niet aan de hoge specificaties van de Reichswehr. Vanwege de beperkingen van het verdrag van Versailles werd het ontwerpwerk door het team van Krupp voortgezet bij Bofors in Zweden. Men kwam hier aan het kaliber 8.8 cm, omdat 7.5 cm (standaard artilleriekaliber) te licht werd geacht voor het vernietigen van bommenwerpers op grote hoogten, zoals bij de prototypen bleek en 10.5 cm (ook standaard artilleriekaliber) te zwaar was voor mobiel gebruik in het veld. Het tussenliggende kaliber was de 8.8 cm en zo werd de legende geboren.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
Flak
Flieger/ Flugzeug Abwehr Kanone. Duits luchtafweergeschut.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
kaliber
De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
Reichswehr
Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


8.8 cm Flak batterij in actie


8.8cm Flak stelling

Informatie

Artikel door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
10-03-2005
Laatst gewijzigd:
02-03-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.