Fulmar, Fairey

Ontwikkeling

Inhoudsopgave

Ontwikkeling.

De Britse Admiraliteit was eind jaren dertig naarstig op zoek naar een moderne jager voor haar vliegdekschepen.

De tweepersoons langeafstandjager was gebaseerd op een eerder ontwerp van Fairey Aviation Ltd. Het Britse Luchtvaartministerie had in 1934 specificaties uitgegeven voor een snelle tweepersoons duikbommenwerper. Fairey en Hawker kregen de opdracht. Het ontwerp P.4/34 van Fairey, een lichte duikbommenwerper voor de RAF, was gebaseerd op het ontwerp voor de Fairey Battle. Beide waren ontworpen door Fairey-ontwerper Marcel Lobelle. Het toestel was natuurlijk wel lichter, sneller en geavanceerder dan de alweer verouderde Battle. Door de ontwikkelingen op luchtvaartgebied en de in oorlogvoering was er geen interesse meer voor de beide ontwerpen van Fairey en Hawker. Men keek naar andere toepassingsmogelijkheden, De Hawker Henley werd een doelsleper. Voor het Fairey-ontwerp werd snel ingesprongen op de wensen van de Admiraliteit voor een snelle langeafstandjager voor aan boord van vliegdekschepen.

Interessant is wel om aan te geven dat het oorspronkelijke ontwerp voor de P.4/34 wel de interesse had gewekt van Denemarken. De Denen vonden het een uitermate geschikte duikbommenwerper en kochten de licentierechten op in 1939. Bij de Duitse inval in april 1940 was men nog volop bezig met het opzetten van de produktielijn, zonder dat er een toestel was geproduceerd.

Het prototype voor de P.4/34 vloog in april 1937 en het tweede prototype volgde in maart 1938. Dit tweede toestel werd geheel gereviseerd om als prototype te dienen voor de jager volgens specificaties 0.8/38. Het had een kleinere spanwijdte gekregen, het staartstuk was iets hoger komen te liggen en het toestel was natuurlijk geschikt gemaakt voor het opereren vanaf vliegdekschepen. Alhoewel de Fulmar ongeveer dezelfde specificaties als de Spitfire en Hurricane voor wat betreft gewicht en vuurkracht kende, moet in acht worden genomen dat bij het ontwerp niet werd uitgegaan van snelheid en wendbaarheid, maar vooral van betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en slagkracht.

Pagina navigatie

AfbeeldingenInformatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
07-02-2003
Laatst gewijzigd:
18-03-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.