John Hoffman, Getekend voor het leven

Voorwoord en Inleiding

Inhoudsopgave

Voorwoord

Naar aanleiding van de plaatsing van de biografie van mijn vader Henk Kistemaker werd ik gebeld door mijn neef John Hoffman. Ik had reeds jaren geen contact meer met hem gehad en hij vertelde mij dat hij het verhaal van zijn oom Henk op de site gelezen had en dat hij ook het een en ander had meegemaakt als jong kind tijdens de oorlog. Tijdens zijn verhaal bleek het "een en ander" een behoorlijk understatement en was ik echt onder de indruk, niet te zeggen ontroerd.

Dat een kind zoiets had meegemaakt! Ik wist er niets van af, want de enige die in mijn familie over zijn oorlogsverleden vertelde was mijn vader. Zijn zusters, waaronder de moeder van John, mijn tante Jo, zwegen erover. Aangezien John 20 jaar ouder is dan ik, had ik als kind niet echt veel contact met hem, maar nu, beiden volwassen, kwamen de verhalen los.

Ik vroeg John of hij dit verhaal misschien ook mee wilde delen aan de lezers van Go2War2, aangezien het voor menigeen een onbekend stukje Nederlandse geschiedenis is. In eerste instantie wees hij het af. Hij had teveel trauma's hierdoor opgelopen en wilde niet alles weer oprakelen. Bang voor de gevolgen. Een week later belde hij me op en zei: "Ik doe het toch maar wel" en hij ging aan het werk.

Om het verhaal zo dicht mogelijk te houden bij de belevenissen die hij als 8- tot 10-jarige had meegemaakt moest hij in gedachten terug en schrijven vanuit de optiek en belevingswereld van die leeftijd. Het resultaat is een verhaal, eenvoudig in opzet, maar aangrijpend en ontroerend in zijn context.

Het verhaal kruist het verhaal van mijn vader in 1948. Vrijgekomen uit gevangenschap trok mijn vader in bij zijn ouders die op dat moment in een onbewoonbaar verklaarde woning leefden aan de Lindengracht te Amsterdam. Daar zaten ook al drie neefjes van hem in onderdak bij hun opa en oma. Een ervan was John Hoffman.
Ik ben blij dat hij de moed heeft gehad om zijn verhaal te vertellen en zoals hij zelf ook schrijft: Elk kind is onschuldig. Denk daaraan als u zijn verhaal leest.

Peter Kistemaker

Inleiding

Mijn naam is John Hoffman en ik ben geboren in 1936 te Amsterdam.
Ik schrijf dit verhaal, dat overigens geheel over MIJN belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog gaat. Toen ik 4 jaar was, in mei 1940, vielen de Duitsers Nederland binnen. Ik kan mij daar eigenlijk niets van herinneren.
Alleen de verhalen over giftig snoep en ontploffende vulpennen die de Duitsers dropten, anders niets.

Mijn ouders waren lid van de NSB sinds 1938. Toen de eerste oproep kwam om vrijwilliger te worden voor het oostfront tekende mijn vader direct. Ik heb dat later nooit begrepen. Een man van 30 jaar met toen 2 kinderen tekent voor de Waffen SS.

Dan moet je toch niet goed bij je hoofd zijn. Hij tekende zijn hele gezin voor het leven. Ik ben mij er zeer goed van bewust, dat er in de oorlog miljoenen onschuldige mensen onder de meest vreselijke omstandigheden om het leven zijn gekomen.

Dit is echter mijn verhaal. En dat staat los van de misdaden van de naziís. Ik kan mij daar niet schuldig over voelen. Ik was en ben onschuldig. Ieder kind is onschuldig, vanwege zijn weerloosheid en het maakt niet uit wat voor een kleur of geloof ze hebben. En juist kinderen hebben het meest geleden. In de oorlog en erna, allemaal.

Mijn verhaal begint begin 1944. Tot die tijd hadden we een redelijk normaal leven, maar ook mijn herinneringen over die tijd zijn niet duidelijk genoeg om het hier vast te leggen. Ik beperk me daarom tot het vertellen van het verhaal wat ik vanaf 8 jaar heb meegemaakt en me ook duidelijk kan herinneren tot ongeveer 2 jaar na de oorlog.

Een verhaal wat de meeste Nederlanders niet weten. Misschien ook niet willen weten. Maar ook dit is een verhaal dat de ellende en gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog van een andere kant laat zien.

Definitielijst

nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
NSB
Nationaal Socialistische Beweging. Nederlandse politieke partij die symphatiseerde met de Nazi's.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


John Hoffman 7 jaar oud
(Bron: John Hoffman)

Informatie

Geplaatst door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
26-08-2007
Laatst gewijzigd:
12-07-2010
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.