M. Kistemaker, Vuur uit de hemel

Inleiding

Inhoudsopgave

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er voor het eerst in de geschiedenis van de moderne oorlogvoering gebruik gemaakt van bommenwerpers die ďbomtapijtenĒ legden om de vijand in eerste instantie te verlammen in zijn productie van oorlogsmaterieel en aanverwante industrie.

Maar ook de door burgers bevolkte gebieden liepen grote schade op. Schade die bedoeld was om de tegenpartij op de knieŽn te brengen vanwege het psychologische effect dat er achter zat, maar verder eigenlijk geen militair doel diende. Denk hierbij aan de bombardementen van de Duitsers op Rotterdam en Londen.

De tegenpartij, in dit geval de geallieerden, droegen hier, vanaf dat ze de mogelijkheid hiertoe hadden, ook hun steentje bij en Duitsland werd vanaf een bepaald moment dan ook regelmatig platgebombardeerd door grote zwermen Avro Lancaster, Handley Page Halifax en Boeing B-17†Flying Fortress.

Ook hier werden heel vaak burgerdoelen getroffen, dit werd echter afgedaan als de gebruikelijke casualties of war. Heden ten dage zouden deze controversiŽle bombardementen zoals op Dresden een grote verontwaardiging oproepen bij de publieke opinie. Fout afgeworpen bommen worden breed uitgemeten in de media en precisie is het keyword bij hedendaagse operaties. Dat daar toch nog wel eens wat mis kan gaan lieten de beelden van CNN tijdens de oorlogen op Irak wel zien.

Een uitgevoerd bombardement, zoals in de Tweede Wereldoorlog, laat echter bij de overlevenden een trauma voor het leven achter. Zeker als het niet-militaire doelen betreft. Een van deze doelen was de stad WŁrzburg in Zuid-Duitsland. Een hospitaalstad tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als Dresden, en tevens de woonplaats van mijn moeder en haar familie.

Geboren in 1922 heeft zij dit bombardement, dat al hun huisraad en bezittingen tot as reduceerde, ten volle meegemaakt en beseft. Naar aanleiding van het verhaal van mijn vader (Henk Kistemaker 5. SS-Pantserdivisie Wiking) en mijn neef (John Hoffman 'Getekend voor het Leven') heeft zij, ongevraagd, mij het verhaal toegestuurd van de belevenissen van die dag en het effect wat die dag op haar heeft gehad.

Deze traumatische ervaringen zijn in principe hetzelfde voor alle mensen die zoiets hebben meegemaakt, of ze nou in Londen, Rotterdam of WŁrzburg woonden.

Hierna volgt haar verslag van 16 maart 1945, de dag dat het vuur uit de hemel kwam voor de vele bewoners van de stad WŁrzburg.

Peter Kistemaker
†††††††††††††††††††††††††††

Definitielijst

Flying Fortress
Bijnaam voor de Amerikaanse B-17 bommenwerper, vanwege zijn zware (verdediging) bewapening.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
WŁrzburg
Duitse korte afstandsrader. Werd gebruikt voor de sturing van zoeklichten, FLAK en het begeleiden van nachtjagers.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


mevr en meneer Kistemaker
(Bron: Peter Kistemaker)


Ravage na een bombardement


Waarschuwing voor luchtalarm

Informatie

Artikel door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
22-04-2005
Laatst gewijzigd:
25-09-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.