Duitse Strijdkrachten Spaanse Burgeroorlog

Het Condor Legion

Duitse Strijdkrachten:

Al op 20 juli 1936, net na het uitbreken van de militaire opstand, vroeg Generaal Franco om Italiaanse en Duitse militaire en technische hulp.
De eerste vorm van deze hulp†was het sturen van Duitse Junker Ju-32/3m en Italiaanse transportvliegtuigen naar Spaans Marokko. Deze vliegtuigen hebben een belangrijke rol gespeeld in het overbrengen van grote hoeveelheden Nationalistische troepen uit Marokko naar het Spaanse vasteland. Zonder deze hulp had het er voor Franco en de zijnen een stuk minder rooskleurig uitgezien. De zee tussen Marokko en Spanje werd namelijk gecontroleerd door Republikeinse troepen en marineschepen. Het was welhaast een onmogelijke opgave geweest om de troepen over zee aan te voeren zonder grote verliezen. De door Duitsland en ItaliŽ opgezette luchtbrug zorgde voor de oplossing. Deze luchtbrug vond plaats tussen 27 en 30 juli 1936. Een dag eerder, op 26 juli, had Adolf Hitler al besloten om grote hoeveelheden militaire hulp te sturen naar Franco. Deze hulp zou gaan bestaan uit adviseurs, militairen, wapens, tanks en vliegtuigen. Er werden zelfs eenheden van de Kriegsmarine in de richting van Spanje gedirigeerd.
In oktober 1936 kwamen voor het eerst Duitse bommenwerpers in aktie bij een bombardement op Madrid, samen met Italiaanse bommenwerpers. Hierna zou de Duitse bijdrage aan het Nationalistische blok georganiseerd worden via het zogenaamde Condor-Legion, dat in november 1936 werd geformeerd. De eerste actie van het Condor-Legion was een vervolgbombardement op Madrid tijdens een Nationalistisch offensief tussen 15 en 17 november 1936.

Het meest bekend zijn de acties van de Duitse vliegtuigen geworden. Het Condor Legion bestond echter uit meer dan vliegtuigen alleen. Voor de Duitse strijdkrachten werd de Spaanse Burgeroorlog een welkom experimenteel gebied.
De Kriegsmarine zond twee Type VIIA onderzeeboten, de U 33 en U 34 , naar Spaanse wateren om daar samen met Nationalistische en Italiaanse schepen te opereren. Tevens werd een torpedoboot, de Wolf in Spaans gebied gestationeerd.
In mei 1937 kwamen het vestzakslagschip Deutschland en de Torpedobootjager Leopard in het gebied aan. Op 29 mei werd de Deutschland getroffen door Republikeinse bommen, waarbij 20 man werd gedood. Een ander in de buurt liggend Duits smaldeel bestaande uit het slagschip Admiral Scheer en de torpedobootjagers Seeadler en Albatross bombardeerden als vergelding op 31 mei militaire installaties bij Almeria. Deze gebeurtenissen resulteerden in het zenden van meerdere oorlogsbodems richting Spanje, waarbij onder andere de U-booten: U 28 en U 35.

Voor de ondersteuning vanuit de lucht stuurde Duitsland meer dan 600 vliegtuigen en piloten naar Spanje. Deze opereerden alle onder het Condor Legion. De Duitse vliegtuigen droegen alle†de Spaans Nationalistische kentekens: de zwarte stip op romp en vleugels, witte andreaskruisen door de zwarte stip onder de vleugels en het zwarte andreaskruis in een wit vlak op het roer. De meeste Duitse toestellen zijn in de loop van het conflict overgedragen aan de Nationalistische luchtmacht en zijn aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog ingelijfd bij de nieuw te formeren Spaanse luchtmacht.

Luchteskaders Condor Legion
SonderstaŖ S/88   4x Fieseler Fi 156a
4x Messerschmitt Bf 108
Klemm Kl 32a XIV
6x Junkers W 34
Jagdgruppe JG/88 1 JG/88
2 JG/88
3 JG/88
4 JG/88
5 JG/88
125 Heinkel He 51
150x Messerschmitt Bf 109 (A,B,D,D en E)
Kampfgruppe K/88 1 K/88
2 K/88
3 K/88
4 K/88
36x Junkers Ju 52/3m
75x Heinkel He 111
16x Junkers Ju 87 (A en B)
31x Dornier Do 17
5x Junkers Ju 86D-1
Aufklšrungsgruppe A/88   Dornier Do 17
6x Heinkel He 126A
9x Heinkel He 59A
20x Heinkel He 46C
28x Heinkel He 70
Aufklšrung Sea Gruppe AS/88   6x Arado Ar 95
Heinkel He 60
Heinkel He 59
Experimentele Kampfgruppe VB/88   Dornier Do 17
Junkers Ju 86D-1
Heinkel He 111
Experimentele Jagdgruppe VJ/88   Heinkel He 50G
6x Henschel Hs 123
Junkers Ju 87A-0
Messerschmitt Bf 109
18x Heinkel He 112

Op het land bestond de ondersteuning uit militaire adviseurs, een tankeenheid met Panzer Mk I tanks Model A en B en een artillerie-eenheid met de onder andere PAK 88's. Voor het verplaatsen van het 88mm geschut werden de SdKfz 7 pantserwagens ingezet. Onbevestigd is het gerucht dat een aantal Panzers Mk II in Spanje is uitgetest. De Duitse eenheden hebben het conflict gebruikt om het concept van de Blitzkrieg uit te proberen. De Panzers werden ingezet als speerpunten om een doorbraak aan het front te realiseren.
In totaal stuurde Duitsland 17.000 militairen, 600 vliegtuigen, 200 tanks en 1000 stuks artillerie.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
Blitzkrieg
De Nederlandse betekenis van dit Duitse woord is 'bliksemoorlog'. Zeer snel verlopende veldtocht. In tegenstelling tot een loopgravenoorlog is de Blitzkrieg erg snel en beweeglijk. Lucht- en grondstrijdkrachten werken nauw samen. Voor het eerst toegepast door de Duitsers (september 1939 in Polen)
Kampfgruppe
Tijdelijke militaire formatie in het Duitse leger, samengesteld uit verschillende specialismen (pantsereenheden, artillerie, infanterie, anti-tankwapens en soms ook genie) met een speciale opdracht binnen het slagveld. De Kampfgruppen werden meestal genoemd naar de commandant van het verband.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
luchtbrug
Verbinding door de lucht, met een belegerd of geblokkeerd gebied.
offensief
Aanval in kleinere of grote schaal.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.
smaldeel
Deel van een oorlogsvloot die zelfstandig opereert.
Torpedobootjager
(Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.
vestzakslagschip
In het Duits: Panzerschiff. De type-aanduiding voor oorlogsschepen van de Duitse marine die formeel voldeden aan de voorwaarden (bijv. betreffende de waterverplaatsing) die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog (1919, zie Vredesverdragen van Versailles) waren opgelegd. In feite echter hadden ze, door toepassingen van nieuwe vindingen op het gebied van pantsering, bewapening en voortstuwing, een grotere gevechtskracht dan de tonnage deed vermoeden.

Bronnen

- Dankaart H., e.a., De Oorlog begon in Spanje, Van Gennep, Amsterdam 1986
- Elstob P., Legion Condor, Moewig Documentation, Munchen, 1981
- Lannon F., The Spanish Civil War, Osprey Publishing, Oxforc, 2002
- Wikipedia, de Vrije encyclopedie
- Spartacus Educational
- Welcome to "Si Spain"
- The Spanish Revolution and Civil War
- La Guerra Civil Espanola

Afbeeldingen


Panzer commandanten Condor Legion
(Bron: Wilco Vermeer)


Dornier Do 17e-1Condor Legion
(Bron: Wilco Vermeer)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
18-06-2005
Laatst gewijzigd:
22-03-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.