Gerard Johan Lugt, brieven van een vliegenier

Index

Inhoudsopgave

Inleiding
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele Nederlanders door de loop van de geschiedenis gescheiden van hun vaderland. Sommigen van hen streden ergens op de wereld voor Nederland. Achter deze personen gaat dikwijls een hele geschiedenis schuil, die vaak maar ten dele openbaar wordt. Eťn van deze personen is Gerard Johan Lugt. In dit artikel kunt u door middel van brieven het levensverhaal van hem tijdens de Tweede Wereldoorlog volgen. De brieven zijn ooit door de familie uitgegeven in boekvorm ("Het Vaderland Getrouwe, ... en zo denk ik er ook over, 12 juni 1940") en worden met hun toestemming hier gepubliceerd. Wij danken Gerards zuster Marianne Lugt (*6 januari 1921 - + 1 maart 2014)†voor de bemiddeling, bundeling, advisering en toezending†en†vanwege oorspronkelijke bewerking van alle brieven en zijn petekind Gerarda, zonder wiens hulp deze bewerking niet tot stand zou zijn gekomen. Voor de bewerking voor STIWOT en Go2War2 danken we Wilco Vermeer.

De brieven zullen worden geplaatst als een vervolgverhaal en de komende tijd worden uitgebreid. Nu de inleidende brief en de twee eerste hoofdstukken met brieven uit Engeland.

Gerard Johan Lugt

Gerard Johan Lugt werd op 9 augustus 1917 geboren in Amsterdam en groeide op in Amsterdam en Bussum. Na zijn schooltijd en het vervullen van zijn militaire dienstplicht studeerde Gerard vliegtuigbouwtechniek aan het Loughborough College in Engeland.
In september 1939 werd Gerard opgeroepen wegens de algehele mobilisatie. Omdat hij echter in het buitenland studeerde mocht hij in februari 1940 terugkeren naar het College.

Toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak zat Gerard in Engeland. Terugkeren naar Nederland was niet mogelijk, maar in augustus 1940 kreeg hij de kans om naar Nederlands-IndiŽ te vertrekken. In Nederlands-IndiŽ werkte hij eerst in Bandoeng, maar hij kon in januari 1941 in Soerabaya bij "Werkspoor" terecht, de fabriek waar Gerards vader in Amsterdam de functie van Hoofdingenieur Afdeling Grote Dieselmotoren vervulde.
Ook in Nederlands-IndiŽ werd Gerard verscheidene malen in militaire dienst opgeroepen.
In Soerabaya ging hij sportvliegen en werd hij opgenomen in de A.R.O.V.-groep (Aspirant Reserve Officier Vlieger) waarbij hij een verdere training kreeg.
Toen Japan de archipel binnenviel, werd Gerard met de A.R.O.V.-groep in allerijl met het schip "Tjinegara" geŽvacueerd naar AustraliŽ. Hier werd de opleiding voortgezet. Enige maanden later echter werd de groep overgebracht naar de Verenigde Staten, waar de opleiding tot officier-vlieger werd voltooid in Jackson (Mississippi). Eind 1943 vertrok een deel van de groep naar Europa, terwijl een andere deel, waaronder Gerard, naar Batchelor in Noord-AustraliŽ trok om te strijden tegen Japan. Ze kwamen terecht bij het Nederlandse No 18 Squadron.
In de nacht van 1 september 1944 werd het toestel van Gerard, de B-25 "N5-214" door Japans afweergeschut neergehaald bij de Kei Eilanden. De gehele bemanning, waaronder Gerard als 2e piloot, verloor hierbij het leven.
Hij ligt met zijn kameraden begraven op Galala War Cemetery op Ambon, - IndonesiŽ.

 

Definitielijst

mobilisatie
Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Gerard Johan Lugt
(Bron: M. Lugt)


Voorblad oorspronkelijk boek
(Bron: M. Lugt)


Begraafplaats Galala op Ambon
(Bron: M. Lugt)


Graf van G.J. Lugt
(Bron: M. Lugt)


De graven van de bemanning van de N5-214
(Bron: M. Lugt)

Informatie

Artikel door:
Gerard Johan Lugt
Geplaatst op:
01-01-2007
Laatst gewijzigd:
04-03-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.