Aufenthaltslager Bergen-Belsen

Voorgeschiedenis

Inhoudsopgave

Bergen-Belsen werd op 15 april 1945 bevrijd door Britse troepen. Het was niet het eerste kamp dat werd bevrijd, maar waarschijnlijk wel het bekendste op dat moment. De gruwelijke taferelen van Bergen-Belsen die Britse legerfotografen vastlegden, gingen gauw de hele wereld rond en gaven een beeld van het wrede naziregime. Pas met deze beelden drong het werkelijke karakter van de concentratiekampen door tot wereld. Bergen-Belsen groeide uit hťt voorbeeld van de nazi-kampen. We zullen echter zien dat dit niet helemaal met de werkelijkheid strookt.

In feite bestaat de plaats Bergen-Belsen niet. Belsen is een klein dorpje, terwijl Bergen een iets grotere stad was met 13 000 inwoners. Beiden liggen ongeveer op zestig kilometer ten noordoosten van Hannover. Tussen beide plaatsen werd vanaf 1935 een kazerne met oefenterrein voor de Duitse Wehrmacht aangelegd. Het werd een moderne kazerne voor de Panzertruppenschule met goed uitgeruste slaapplaatsen, kantines, keukens, enz. Om de arbeiders die de kazerne bouwden onderdak te geven, werd een Lager met ongeveer dertig barakken opgericht.

Tijdens de meidagen van 1940 werd de voormalige oefenplaats gebruikt als krijgsgevangenenkamp, waarin ongeveer 600 Belgische en Franse soldaten werden ondergebracht. Een jaar later kreeg het zijn eerste officiŽle naam: Stalag 311 (XI C). Enkele weken na de start van operatie Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet Unie, kwamen de eerste gevangenentransporten aan in Bergen-Belsen. Tegen juli 1941 zaten er reeds zo'n 21 000 Russische krijgsgevangenen opgesloten. Zij leefden in erbarmelijke omstandigheden: gewoon in open lucht omringd door prikkeldraad, zonder enige sanitaire voorzieningen. Het gevolg was dat tegen februari 1942 meer dan 18 000 gevangenen waren omgekomen. Velen overleden aan de gevolgen van dysenterie, maar het was vooral de tyfusepidemie van november 1941 die het merendeel van de slachtoffers eiste. Tegelijkertijd werden enkele honderden Sovjetcommissarissen naar Sachenhausen gedeporteerd en, in overeenstemming met Hitlers richtlijnen, geŽxecuteerd.

In april 1943 werd Bergen-Belsen overgenomen door de SS.

Definitielijst

nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen(Bron: Felix Dalberger)


Bergen-Belsen met de Wehrmachtkazerne (1), het krijgsgevangenenkamp (2), het krijgsgevangenenhospitaal (3)
(Bron: Gedenkstštte Bergen-Belsen)

Informatie

Artikel door:
Gerd Van der Auwera
Geplaatst op:
22-12-2005
Laatst gewijzigd:
11-02-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.