Bachenheimer, Theodore

Inleiding door Frank van Lunteren

Inhoudsopgave

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er al vele boeken en artikelen geschreven over de bevrijding van Nederland of personen die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld. De Amerikaanse paratrooper Theodore ĎTedí Bachenheimer was een van hen.

Na de Japanse aanval op Pear Harbor nam hij dienst in het Amerikaanse leger en werd bij het 504th Parachute Infantry Regiment ingedeeld. Met deze eenheid sprong Bachenheimer in september 1944 af boven Nederland.

Hoewel veel geallieerde soldaten het Nederlandse verzet wantrouwden, werkte Bachenheimer nauw met hen samen. Zelfs ver achter de vijandelijke liniesÖ In 2001 begonnen James McNamara, zoon van een kameraad van Bachenheimer, en ik met een zoektocht naar de belevenissen van Ted Bachenheimer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek werd in oktober 2004 afgerond met een bezoek door mij aan zijn graf in Hollywood, California. Een Ďodysseeí was geŽindigd.

Speciaal voor STIWOT heeft Egbert van de Schootbrugge nog een keer het verhaal opgetekend van ťťn van de meest markante en best getrainde soldaten van het 504th Parachute Infantry Regiment. Wij hopen dat hierdoor de herinning aan Ted Bachenheimer levend zal blijven.

Frank van Lunteren,
Biograaf Theodore Bachenheimer

Definitielijst

Regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Egbert van de Schootbrugge
Geplaatst op:
03-01-2006
Laatst gewijzigd:
06-02-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.