Brief van Willy Just over de gaswagen (05-06-1942)

Inleiding

Inhoudsopgave

De vergassing van Joden door de nazi’s vond niet alleen plaatst in de vernietigingskampen, maar ook door middel van vergassingswagens, de zogenaamde “Spezialwagen”. De slachtoffers werden in het laadcompartiment van deze vrachtwagens opgesloten en vervolgens vergast door de uitlaatgassen die door middel van een pijpleiding het compartiment ingeblazen werden.

Op de volgende twee pagina’s vindt u de oorspronkelijke tekst en een vertaling van een brief die door Willy Just op 5 juni 1942 aan Walter Rauff werd verzonden. In deze brief wordt het functioneren van de “Spezialwagen” gedetailleerd beschreven. In de brief zijn meerdere eufemismen gebruikt. Wanneer Willy Just schrijft dat “97.000 zijn verwerkt”, bedoelt hij dat 97.000 Joden omgebracht zijn in de gasvrachtwagens. Wanneer hij naar de capaciteit en de lading van de vrachtwagens verwijst, bedoelt hij de hoeveelheid slachtoffers die tegelijkertijd in het laadcompartiment omgebracht kon worden.

De inhoud van dit document is gruwelijk. Zelden werd het vermoorden van mensen in een officieel document op een dergelijke technische en afstandelijke manier beschreven.

Willy Just, de schrijver van deze brief, was werkzaam binnen de automobielorganisatie van de Sicherheitspolizei (AMT II D 3 a, Kraftfahrwesen der Sipo). De ontvanger van deze brief, SS-Obersturmbahnführer Walter Rauff, was hoofd van de technische afdeling (AMT II D, Technische Angelegenheiten) van het Reichssicherheitshauptamt (RSHA).

Definitielijst

nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
RSHA
Reichssicherheitshauptambt. De centrale inlichtingen en veiligheidsdienst van het Derde Rijk
Sipo
Sicherheitspolizei. Samenvoegingsverband (sinds 1936) van de Gestapo en Kriminalpolizei

Pagina navigatie

Informatie

Vertaald door:
Gerben Flier
Geplaatst op:
14-04-2006
Laatst gewijzigd:
22-03-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.