Poolse Leger

Inleiding

Inhoudsopgave

Inleiding
De Poolse Republiek (Rzeczpospolita Polska) zoals wij die nu kennen is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog met als uitgangspunt de Tweede Poolse Republiek zoals deze in 1921 was ontstaan uit de as van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Al in 1919 werden de eerste verkiezingen gehouden voor de Sejm, een volksvertegenwoordigende raad. Vanaf dat allereerste begin was het jonge land in oorlog met andere naties. Achtereenvolgens kreeg het te maken met de Pools-OekraÔense oorlog, De Pools-Sovjet oorlog, de Pools-Litouwse oorlog en grensconflicten met het eveneens nieuw ontstane Tsjechoslowakije. Pas in november 1922 kwam er wat rust in de omgeving. Het zou echter nog tot 1932 duren voordat met de Sovjet-Unie een non-agressiepact (25 juli 1932) werd gesloten. Ook met Duitsland werd op 26 januari 1934 een non-agressiepact gesloten.

Toen op 23 augustus 1939 het non-agressiepact tussen Duitsland en de Sovjet-Unie werd gesloten, ook bekend als het Molotov-Ribbentrop Pact, werd duidelijk wat de eerdere pacten tussen Polen en die landen waard waren. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen ("Fall WeiŖ") binnen; dat was het formele begin van de Tweede Wereldoorlog. Enige tijd later viel ook de Sovjet-Unie Polen binnen, hiermee haar woord houdend in het kader van de geheime afspraken binnen het Molotov-Ribbentrop Pact. Ondanks de Duitse en Sovjet-bezetting gaven de Polen zich niet over, maar vestigden zij een regering in ballingschap in Londen. Na de Duitse inval in de Sovjet-Unie zouden ook daar de Polen weer van zich doen spreken.

Ook het Poolse leger bleef gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog bestaan en wel op drie plaatsen. Binnen Polen als een ondergronds thuisleger (Armia Krajowa), binnen de ondergrondse ďStaatĒ (Polskie Panstwo Podziemne), de door de Sovjets gesteunde Unie van Poolse Patriotten (Zwiazek Patriotůw Polskich), met Poolse troepen in het Sovjetleger (Armia Ludowa) en de troepen van de Poolse regering in ballingschap in Londen (Polskie Siły Zbrojne).

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Het Poolse Schild
(Bron: Wikimedia Commons)


De Poolse president Ignacy Moúcicki en de Poolse opperbevelhebber Edward Rydz-Ćmig≥y
(Bron: Wikimedia Commons)

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
10-05-2006
Laatst gewijzigd:
15-02-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.