Wij zijn niet bang, tenminste niet erg

Het Engelandvaardersdagboek van DaniŽl de Moulin

Titel: Wij zijn niet bang, tenminste, niet erg
Auteur: DaniŽl de Moulin (uitgewerkt door Hylke Faber en Pieter Stolk)
Uitgever: Stichting DdM
Uitgebracht: 2006
Pagina's 167
ISBN: 9090204695
Bijzonderheden: Dit boek is verkrijgbaar op www.boekenmijn.nl.
Omschrijving:

DaniŽl de Moulin is geboren op West-Java op 12 september 1919. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is hij student medicijnen in Utrecht. Het boek is geschreven om anderen te laten weten dat de Ďsoldaat van Oranjeí (Erik Hazelhoff Roelfzema) niet de enige Engelandvaarder was. Het geeft een goede omschrijving van de achtergrond en het ontstaan van het studentenverzet. Het neemt je mee van Ďde Mouliní als student in oorlogstijd naar zijn belevenissen tijdens de Engelandvaart.

In september 1939 begint Ďde Mouliní aan zijn opleiding geneeskunde. Hij wordt lid van de Utrechtse Studentenvereniging Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina. Hierdoor kwam hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in het studentenverzet terecht, waarin hij o.a. meegewerkt heeft aan de spreekbuis van de studenten: ďDe Geus onder studentenĒ. Eind 1942 kwam het gerucht op gang van deportatie van studenten voor de Arbeitseinsatz. Om de bezetters het oppakken van studenten te bemoeilijken, werd de universitaire administratie in brand gestoken.
Toen op 5 februari 1943 generaal Seyffardt door het verzet werd geliquideerd, werden als reactie op diezelfde dag 600 studenten in Amsterdam, Delft, Utrecht en Wageningen opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Drie dagen later volgden nog eens 1200 studenten. Direct daarna werd het onderwijs stilgelegd.
In een poging een betrouwbare studentenpopulatie te garanderen, werd men geacht een loyaliteitsverklaring te tekenen. Hiermee hing de studenten Arbeitseinsatz boven het hoofd. De Moulin vond de situatie te bedreigend worden. Hij had op dat moment twee keuzemogelijkheden: onderduiken of vertrekken om zich bij de geallieerden aan te sluiten. Hij koos voor het laatste. Samen met jaarclubgenoot Lodewijk Parren en diens Ďverloofdeí Rolande Kloesmeijer besloot hij de route via het zuiden te nemen. Op 3 mei 1943 begonnen ze aan de tocht via BelgiŽ, een periode van zoín 2 maanden rondzwerven in Frankrijk, een lang verblijf te Madrid, om vervolgens op 29 september met de trein naar Lissabon te gaan. Na uiteindelijk ťťn maand in Lissabon te zijn geweest, mochten ze na een militaire keuring met het vliegtuig naar Londen. Hier werd hij ingedeeld bij de KNIL om in mei 1944 ingescheept te worden richting Zuid-Afrika en AustraliŽ. In mei 1946 zette hij weer voet op Nederlandse bodem.

De hele reis die ze aflegden, wordt op een levendige, gedetailleerde manier beschreven, inclusief alle problemen waar ze tegenaan liepen: het verkrijgen van valse persoonsbewijzen, op de ťťn of andere manier aan geld moeten komen, de spanning bij allerlei controles, de overnachtingsplaatsen, de onderlinge irritaties, maar ook de Ďmeevallersí om iedere keer op het juiste moment tegen de juiste personen aan te lopen die voor hen van onschatbare waarde waren. Dit boek is een aanrader voor iedereen die geÔnteresseerd is in de persoonlijke gevoelens van een Nederlander in oorlogstijd.

Beoordeling: Goed

Definitielijst

Arbeitseinsatz
Gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Circa 11 miljoen Europese burgers werden in dit kader opgeroepen om dwangarbeid te verrichten in het Derde Rijk. Niet te verwarren met de Arbeidsdienst, een organisatie opgericht als nationaal-socialistisch vormingsinstituut voor Nederlandse jongeren.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
KNIL
Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950) Benaming van het Nederlandse leger in IndonesiŽ.
onderduiken
Het verstoppen voor de vijand.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Informatie

Artikel door:
Carla Vermeer
Geplaatst op:
03-10-2006
Laatst gewijzigd:
29-01-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.