Luitenant Brannen, vier dagen in NormandiŽ

Inleiding

Inhoudsopgave

Het hierop volgende ooggetuigenverslag is geschreven door Malcolm D. Brannen. Hij werd als luitenant van het 508th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division gedropt tijdens D-Day, 6 juni 1944. Het verslag bevat zijn herinneringen aan de eerste vier dagen van de strijd in NormandiŽ. De webmaster van www.508pir.org heeft dit verslag ter vertaling beschikbaar gesteld aan Go2War2.nl, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank.

Definitielijst

D-Day
De dag dat de invasie van West-Europa plaatsvond op 6 juni 1944. Na een lange misleidingsoperatie vielen de geallieerden op vijf plaatsen op de Normandische kust de stranden binnen om zo hun opmars naar Nazi-Duitsland te beginnen. Hoewel D-Day vaak als Decision Day wordt gezien, is dit niet geheel correct. De D staat in dit geval gewoon voor Day, in het militaire jargon wordt namelijk gesproken van een operatie op Dag D, beginnend op Uur U.
Regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

Pagina navigatie

Informatie

Vertaald door:
Fred Bolle
Artikel door:
Malcolm D. Brannen
Geplaatst op:
26-04-2007
Laatst gewijzigd:
31-12-2011
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.