Wereld in Oorlog nr. 1

Titel: Wereld in Oorlog nr. 1
Redactie: Hans van Maar
Uitgever: Just Publishers i.s.m. de BBC
Uitgebracht: april 2007
Pagina's: 34
ISBN: 8710206234506
Bijzonderheden: meer informatie over dit magazine is te vinden op www.wereldinoorlog.nl.
Omschrijving:

ďWereld in OorlogĒ is een nieuw magazine, uitgegeven door Just Publishers in samenwerking met de BBC. Het grotendeels in kleur gedrukte magazine behandelt onderwerpen die betrekking hebben op de militaire geschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Elk artikel is uitgebreid voorzien van illustraties. Naast artikelen bevat het magazine ook korte recensies van boeken en films over beide oorlogen. Bij elk magazine wordt tevens een documentaire op DVD geleverd. Ook zijn enkele kortingsbonnen en lezersacties opgenomen. Het is de bedoeling dat dit blad tweemaandelijks gaat verschijnen.

In het eerste nummer wordt in vogelvlucht een overzicht gegeven van de geschiedenis van Duitsland van 1866 tot 1945. Het eerste artikel behandelt de opkomst van de grootmacht van 1866 tot 1914. Vervolgens wordt de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog besproken en wordt een korte beschrijving gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen aan het front en de mondiale politieke verhoudingen gedurende die periode. Daarna lezen we hoe Hitler aan de macht kwam en hoe hij zijn laatste uren doorbracht in zijn bunker in Berlijn. Verder is er tussendoor ook een artikel te vinden over Easy Company van de Amerikaanse 101st Airborne Division, de paratroepers die beroemd zijn geworden door de succesvolle miniserie ďBand of BrothersĒ.

Een groot deel van de Duitse oorlogsgeschiedenis gedurende ongeveer een eeuw beschrijven in enkele korte artikelen is natuurlijk geen makkelijke opgave. De schrijvers zijn daar echter redelijk in geslaagd, maar de meeste artikelen zijn wel vrij kort en bondig. Dat kan ook niet anders, want echt dik is dit magazine niet. Daardoor zijn de teksten niet bijzonder diepgaand en missen sommige beweringen wel eens een goede onderbouwing of uitleg. Dat geldt helaas in nog veel sterkere mate voor de recensies. De reden waarom een boek of documentaire een bepaalde hoeveelheid sterren krijgt, wordt nauwelijks of niet onderbouwd. Helaas zijn de meeste boeken en documentaires die besproken worden ook vrijwel allemaal al enkele maanden (of langer) geleden uitgegeven. Rond het verschijnen van dit magazine zijn echter tal van nieuwe boeken en documentaires over de Tweede Wereldoorlog uitgebracht die eigenlijk interessanter waren geweest om te beschrijven.

Meer diepgang dan in het magazine kan gevonden worden in de bijgesloten BBC-documentaire: ďAdolf Hitler - Opkomst en ondergang van een dictatorĒ op DVD. Zoals we van de BBC gewend zijn is dit een zeer degelijke en informatieve documentaire met veel interessante archiefbeelden. In twee delen van elk 60 minuten wordt de levensgeschiedenis van Adolf Hitler verteld, deels in zijn eigen woorden. Er wordt namelijk veelvuldig geciteerd uit onder andere zijn toespraken. Zo ontstaat een overtuigend beeld van de wrede levensovertuiging en destructieve toekomstplannen van de dictator. Voor de kenners bevat ook deze documentaire natuurlijk hoofdzakelijk bekende feiten, maar de uitgebreide onderbouwing door middel van citaten van Hitler vormt voor hen misschien ook een interessante en originele invalshoek. De documentaire is echter vooral interessant voor de kijker die nog niet zo goed op de hoogte is van de levensgeschiedenis van deze historische persoon.

Dankzij de combinatie van een kwalitatief goede documentaire met een mooi vormgegeven magazine waarin de Eerste en de Tweede Wereldoorlog samengebracht zijn, is het eerste deel van ďWereld in OorlogĒ best een interessant product, maar niet voor de doorgewinterde geschiedenisliefhebber. Daarvoor is dit eerste magazine te oppervlakkig en weinig vernieuwend. De teksten zijn vooral leerzaam voor de lezers die nog niet zo heel goed geÔnformeerd zijn over de behandelde onderwerpen. Vanaf het tweede nummer, dat is verschenen op 9 oktober 2007, gaat dit magazine inhoudelijk meer de diepte in. Zo lees je in dit tweede nummer over de belevenissen van een Nederlandse arts in WOI en over een opvallend monument in Verdun. In twee lange artikelen worden respectievelijk Nederland in mei 1940 en de verbeten strijd in Noordwest Frankrijk (zomer 1944) beschreven. Ook wordt een nieuwe rubriek over verzamelaars geÔntroduceerd.

Beoordeling: Goed

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
03-05-2007
Laatst gewijzigd:
17-10-2007
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.