Heydrich, Reinhard

Inleiding

Inhoudsopgave

Van leider van een inlichtingendienst, waarvan hij aanvankelijk de enige medewerker was, klom Reinhard Heydrich op tot de op één na machtigste man binnen het naziterreurapparaat. Joseph Goebbels noemde hem “de radicaalste en meest succesvolle strijder tegen staatsvijanden.” Tijdens de oorlog stond hij aan het roer van het Reichssicherheitshauptamt, waarin de veiligheids- en politiediensten waarover hij de leiding voerde, verenigd waren.

Heydrich is vooral berucht geworden door zijn grote betrokkenheid bij de totstandkoming van de Holocaust. Omdat hij na een aanslag in juni 1942 aan zijn verwondingen overleed, maakte hij de massadeportaties naar de belangrijkste vernietigingskampen niet meer mee, maar zijn rol was gedurende de periode die daaraan vooraf ging zeer belangrijk. Na de Kristallnacht zorgde hij ervoor dat de Joodse kwestie steeds radicaler werd aangepakt. Gedurende de oorlog was Heydrich degene die de Einsatzgruppen naar de Sovjet-Unie stuurde met de opdracht om Joden te executeren. Hij werkte toe naar de zogenoemde Endlösung die op de Wannsee-conferentie in januari 1942 besproken werd met de door hem uitgenodigde vertegenwoordigers van de rijksministeries.

Door zijn Arische voorkomen, zijn radicale aanpak, zijn wilskracht en prestatiedrang was Heydrich het toonbeeld van de nationaalsocialist. Hij was een workaholic die zijn werk bij de SS combineerde met sport, een vliegenierscarričre en uiteindelijk de functie van Rijksprotector van Bohemen en Moravië. Over deze persoon wiens werklust gecombineerd werd met een enorme vernietigingsdrang gaat dit artikel.

Definitielijst

Endlösung
Eufemistische term, letterlijk eindoplossing, waarbij met oplossing bedoeld werd de oplossing voor het Jodenprobleem zoals dat door de nationaal-socialisten was geconstateerd. De Endlösung zou uiteindelijk vorm krijgen in de pogingen van de nazi's om het gehele Joodse volk in Europa uit te roeien in speciaal daarvoor ingerichte vernietigingskampen.
Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
21-06-2007
Laatst gewijzigd:
07-04-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.