Wereld in Oorlog nr. 2

Titel: Wereld in Oorlog nr. 2
Redactie: Hans van Maar en Richard Heijster
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 9 oktober 2007
Pagina's: 34
ISBN: 8717344732246
Bijzonderheden: meer informatie over dit magazine is te vinden op www.wereldinoorlog.nl.
Omschrijving:

In april 2007 verscheen het eerste nummer van Wereld in Oorlog, een nieuw magazine over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In een recensie beschreven wij dit als een interessant product, maar niet voor de doorgewinterde geschiedenisliefhebber. Daarvoor vonden we Wereld in Oorlog nr. 1 te oppervlakkig en weinig vernieuwend. Blijkbaar wezen de grote aantallen reacties van lezers in dezelfde richting want de redactie besloot voortaan inhoudelijk meer de diepte in te gaan. Dat is zeker geen valse belofte, want inderdaad bevat Wereld in Oorlog nr. 2 meer diepgang en lijkt het daarom een stuk interessanter geworden voor geÔnteresseerden in beide oorlogen.

Het magazine heeft Richard Heijster, schrijver van onder andere ďKrieg - Ieper, het martyrium van 14/18 door Duitse ogenĒ, aangetrokken als eindredacteur WOI; zijn stempel op het blad is in positieve zin merkbaar. Hij schreef een boeiend artikel over de Nederlandse arts Godfried van Leeuwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog vrijwillig naar Frankrijk vertrok om daar Franse militairen medische zorg te geven. In datzelfde artikel komt de Nederlandse neutraliteit ter sprake en vertelt Richard over het Nederlandse Monument in Verdun. In het volgende artikel worden door hem een viertal interessante nieuwe boeken over WOI beoordeeld. Omdat er de laatste tijd zoveel boeken over dit onderwerp zijn verschenen, is het erg nuttig om van een kenner te horen welke boeken het lezen waard zijn en waarom.

Een nieuwe rubriek die we aantreffen is Verzamelaars en hun verzameling. Om de beurt zullen verzamelaars van militaria van WOI en WOII in de schijnwerpers gezet worden. Dit keer was Merlijn van Eijk, moderator van Forumeerstewereldoorlog.nl, aan de beurt. Hij vertelt hoe de jaren 1914 - 1918 een ware passie voor hem zijn, bijna een manier van leven. Deze rubriek is vooral erg interessant voor de grote groep verzamelaars die Nederland en Vlaanderen rijk is. Het maakt het magazine een stuk persoonlijker, want de kans is groot dat de geÔnterviewde nu of in de toekomst een bekende van je is via ťťn van de fora over oorlogsgeschiedenis.

Nadat de Eerste Wereldoorlog aan bod is gekomen, is het de beurt aan de Tweede Wereldoorlog. Het eerste artikel is een reconstructie van uur tot uur van 9 mei 1940, de dag voor de Duitse inval in Nederland. Het is een aantrekkelijk geschreven artikel waarin feiten worden afgewisseld met typerende anekdotes en citaten en heeft een originele invalshoek over een onderwerp dat voor de Nederlandse lezers dicht bij huis ligt. Na de vaste rubriek Frontberichten, waarin dit keer zeven documentaires over WOII kort worden besproken, volgt een laatste artikel. Dit stuk over operatie Cobra in de zomer van 1944 is drogere kost dan het voorgaande: het bevat vooral feiten die helaas niet worden afgewisseld met interessante citaten en anekdotes die een dergelijk verslag meeslepender hadden kunnen maken. Het sluit daarmee minder goed aan op de overige artikelen die juist opvallen door hun prettige, meeslepende schrijfstijl.

Ook nu is er weer een dvd bijgesloten bij het magazine. Dit keer is het een BBC-documentaire waarin de Slag om Arnhem en het Ardennenoffensief belicht worden. Deze documentaire is oorspronkelijk het tweede deel uit het drieluik ďD-Day to BerlinĒ. Centraal staat de rivaliteit binnen de geallieerde top en met name de discussie tussen Eisenhower, Patton en Montgomery over hoe Duitsland het beste overwonnen kon worden. Een onderwerp dat een cruciale rol heeft gespeeld in de bevrijding van Europa en middels reconstructies door acteurs beeldend wordt weergegeven. De interviews met veteranen van beide zijden vormen samen met de originele beelden een goede aanvulling op de uitleg over de behandelde onderwerpen.

Met dit tweede magazine heeft de redactie absoluut een grote stap in de goede richting gezet. De artikelen van de Nederlandse auteurs zijn zeer aantrekkelijk geschreven en bevatten de diepte en originele invalshoek waarnaar we zochten. De rubriek over verzamelaars en hun verzameling maakt het blad een stuk persoonlijker. Ook het feit dat er geluisterd wordt naar lezers maakt het magazine veel minder afstandelijk dan dat het eerst was. Doorgewinterde geschiedenisliefhebbers zullen zeker nog wel op- en aanmerkingen hebben, maar doordat naar hen geluisterd wordt zal dit magazine kunnen uitgroeien tot iets heel moois. De vorige keer beoordeelden we het magazine aarzelend met maar net drie sterren, maar nu zijn die drie sterren ruimschoots verdiend.

Beoordeling: Goed

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
neutraliteit
Onpartijdigheid, onzijdigheid, tussen de partijen instaand, geen partij kiezen.
operatie Cobra
Codenaam voor de Amerikaanse uitbraak uit NormandiŽ, juli 1944.

Afbeeldingen


Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
09-10-2007
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.