T.C. Gibbs, sergeant in de Amerikaanse luchtmacht

Inleiding

Inhoudsopgave

Hoofdpersoon: T.C. Gibbs
Functie: Boordschutter (neuskoepel) B-24
Eenheid: US Army Air Force
Plaats van handeling: Luchtoorlog boven Europa
Periode: September 1942 - oktober 1945

De memoires van Staff Sergeant T.C. Gibbs zijn door Dennis Notenboom aan Go2War2.nl ter beschikking gesteld en vervolgens vertaald uit het Engels door Fred Bolle.

De kroniek is enige jaren geleden oorspronkelijk voor zijn nazaten opgetekend en geeft blijk van een opmerkelijk goed geheugen voor feiten. Het goed lopende verhaal geeft een goede indruk van wat de Amerikaanse oorlogsinspanningen vergden van hun mensen. Ze kregen een zeer degelijke opleiding en werden vervolgens ver van huis in actieve dienst ingezet. Gibbs geeft een goed beeld van de betrokkenheid van een onbezorgde jongeman bij zijn vaderland en bij de veeleisende taak die hem opgelegd werd.

Het vormt een lezenswaardig verhaal, waarbij het gedeelte over het neerhalen van zijn bommenwerper bij de Nederlandse kust hem heel dichtbij brengt. Hij wordt in bezet Zeeland door de Duitsers gevangen genomen, nadat de gehele 10-koppige bemanning van de Liberator veilig op de grond is aanbeland.

In 2007 werd T.C. Gibbs door Dennis Notenboom uitgenodigd om naar Nederland te komen. Op de STIWOT-meeting ter gelegenheid van het 5-jarige bestaan van de stichting gaf hij een lezing over zijn ervaringen tijdens de oorlogsjaren. Samen met zijn vrouw Ann woonde hij tot zijn dood in Tupelo, Mississippi. T.C. Gibbs overleed op 9 december 2013 op 92-jarige leeftijd.

 English version: T.C. Gibbs in English

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Staff-Sergeant T.C. Gibbs, januari 1943.

Informatie

Vertaald door:
Fred Bolle
Geplaatst op:
01-06-2008
Laatst gewijzigd:
05-01-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.