Evacuatie van Breda, 12 mei 1940

De inval van mei 1940

Inhoudsopgave

Door de bruuske Duitse invasie in de vroege ochtend van 10 mei 1940 (Fall Gelb) kwam een einde aan de Nederlandse neutraliteitspolitiek. In een proclamatie voor de radio verzette koningin Wilhelmina zich met klem tegen "deze voorbeeldloze schending van de goede trouw en aantasting van wat tussen beschaafde staten behoorlijk is". De Duitse militaire tactiek, uitgedacht door Adolf Hitler en generaal Erich von Manstein, was erop gericht om het land door een zorgvuldig uitgekiend verrassingsoffensief in een mum van tijd te overrompelen en zo uit Britse handen te houden.

Verder moest een snelle opmars door BelgiŽ en Luxemburg naar de Noordzee de Franse en Engelse troepen doen uiteenvallen en de basis leggen voor een volledige vernietiging van de geallieerde strijdmachten. Vanaf 4 uur werden havens, vliegvelden en andere strategisch belangrijke plaatsen van Friesland tot centraal-Frankrijk door de Duitse luchtvloot gebombardeerd. Terwijl de landmacht in het noorden en het oosten naar IJssel en de Maas oprukte, werden in het westen massale luchtlandingen uitgevoerd om bruggen en vliegvelden bij Rotterdam, Moerdijk en Dordrecht te veroveren en om Den Haag te omsingelen en te bezetten, en de Nederlandse politieke en militaire top uit te schakelen. Het Nederlandse leger, niet echt goed getraind en uitgerust, kon maar weinig weerwerk bieden, hoewel er op sommige plaatsen, zoals aan de Afsluitdijk en in de Vesting Holland, hevig werd gevochten.

Precies vanwege het neutraliteitsbeleid kwam de buitenlandse hulp te laat: Franse troepenversterkingen in Zeeland en Noord-Brabant konden de Duitsers niet stuiten en ook de inzet van van de drie eskaders van de Royal Air Force (RAF) kon het tij niet meer keren. In de namiddag van 14 mei 1940 werd het centrum van Rotterdam door 42 Heinkelbommenwerpers verwoest (bombardement op Rotterdam). De bedreiging dat Utrecht eenzelfde lot zou moeten ondergaan deed de opperbevelhebber van de land- en zeestrijdkrachten, Henri Winkelman, besluiten om de wapens neer te leggen. Een telexbericht in die zin werd dezelfde dag omstreeks 17 uur aan alle onderbevelhebbers toegestuurd.

Definitielijst

invasie
Gewapende inval.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Het Duitse aanvalsplan, Fall Gelb
(Bron: STIWOT)

Informatie

Artikel door:
Piet van Bouchaute
Geplaatst op:
28-03-2008
Laatst gewijzigd:
27-05-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.