Frank, Hans

Inleiding

Inhoudsopgave

De naam van Hans Frank is onlosmakelijk verbonden met de misdrijven die door het naziregime zijn begaan in het zogenaamde Generalgouvernement, het gebied dat het grootste deel van het door de Duitsers in 1939 veroverde deel van Polen omvatte. De regio werd door de Duitsers niet geannexeerd, maar onder een Duits burgerbestuur geplaatst met Frank aan het hoofd. Frank was een jurist die zich met overgave inzette voor de nationaalsocialistische zaak, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Hans Frank de leidende nazi-jurist en de meest prominente theoreticus en beleidsmaker op het terrein van de rechtstheorie in het Derde Rijk.

Als Generalgouverneur kreeg hij de bijnaam ďde slachter van PolenĒ. Hij was hij de uitvoerder van de Duitse bezettingspolitiek in het gebied waarover hij zijn bestuurlijke macht uitoefende. Het Generalgouvernement moest aanvankelijk dienen als een ďreservaat voor PolenĒ en een reservoir voor grote aantallen dwangarbeiders. De regio werd systematisch leeggeplunderd en was het toneel van een massamoord op ongekende schaal. Onder het bewind van Frank werden honderdduizenden Polen vermoord, hun bezittingen geconfisqueerd en ongeveer een miljoen Poolse werkkrachten ten behoeve van de oorlogsindustrie naar Duitsland gedeporteerd. Daarnaast organiseerde hij in de aanloop naar de Holocaust het wegvoeren van de Poolse Joden naar de gettoís.

Definitielijst

Generalgouvernement
Dat deel van het Poolse gebied dat sinds september 1939 door de Duitsers was bezet. Was een autonoom deel van Grossdeutschland. In augustus 1941 werd Oost-GaliciŽ aan het Generalgouvernement toegevoegd. Het werd door uitsluitend Duitsers bestuurd onder leiding van Generalgouverneur Hans Frank. Het zou uiteindelijk een volwaardige Duitse provincie moeten worden bevolkt door Duitse kolonisten.
getto
Grotendeels van de buitenwereld afgescheiden stadswijk voor Joden. Het aanstellen van getto's had als doel om Joden uit het dagelijkse leven te weren. Vanuit getto's konden Joden bovendien gemakkelijker gedeporteerd worden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Ook bekend als 'Judenviertel' ofwel 'Joodse wijk'.
Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Hans Frank
(Bron: Publiek domein)

Informatie

Artikel door:
Robert Jan Noks
Geplaatst op:
22-09-2008
Laatst gewijzigd:
29-12-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.