Bevrijding van Sint-Niklaas

Inleiding

Inhoudsopgave

Begin juni 1944 vond de landing van de geallieerde legers plaats op de kusten van NormandiŽ. De actie had de codenaam "Operatie Overlord" en stond onder de algemene leiding van generaal Dwight D. Eisenhower. Belangrijk voor het welslagen van deze gigantische manoeuvre waren:
1į) een waterdichte geheimhouding en het gebruik van allerhande militaire listen, waardoor de Duitsers in de waan verkeerden dat de vijand langs Noord-Frankrijk zou aanvallen;
2į) een massale steun vanuit de lucht om het offensief te dekken.

De landing en het oprichten van een bruggenhoofd vormden de eerste fase van Overlord. Van 2 tot 6 juni 1944 werden de Duitse kustversterkingen tussen Cherbourg en Pas de Calais - de zogenaamde "Atlantikwall" - intensief gebombardeerd. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 verlieten meer dan 4.000 transportschepen, begeleid door 722 oorlogsbodems, de Britse kust en zetten koers naar de ontschepingsstranden van NormandiŽ. Aan boord bevonden zich de vijf divisies die de eerste stormaanval moesten uitvoeren. Drie luchtlandingsdivisies werden in de ochtend van 6 juni 1944 neergelaten in de omgeving van Caen en Carentan. Terzelfdertijd begonnen eenheden van het Eerste Amerikaanse Leger (onder leiding van generaal Omar Bradley) en van het Tweede Britse Leger (onder generaal Miles Dempsey) met de verovering van de Normandische stranden. Zij landden rond Varreville, Vierville, Arromanches, Courseulles, Merville en Franceville. Tegen 's avonds hadden zij vier bruggenhoofden stevig uitgebouwd. De Duitsers waren compleet verrast door deze blikseminvasie. Tussen 7 en 11 juni 1944 werd contact gemaakt tussen de verschillende ingenomen strandstroken en slaagden de grondtroepen erin aansluiting te vinden bij de luchtlandingstroepen.

Fase twee van de operatie bestond erin dat men de bruggehoofden poogde uit te breiden. Langs de Britse sector - aan de oostkant van het front - verliep dat uiterst moeizaam: door het Duitse tegenoffensief werden de Britten bijna tot stilstand gedwongen in de buurt van Caen. In de westelijke sector kon het Eerste Amerikaanse Leger wel Cherbourg bevrijden op 26 juni 1944.

Het doorbreken van het Duitse front was de derde en laatste fase van Overlord. Na moordende bombardementen door circa 2.000 bommenwerpers met 5.000 ton bommen sloegen de Amerikanen een smalle bres van 30 km door de westelijke Duitse linies. Eind juli 1944 bereikten zij Avranches. Het Derde Amerikaanse Leger onder het bevel van generaal George Patton kreeg de opdracht onmiddellijk door te stoten naar Bretagne. Rennes en Chartres werden respectievelijk op 5 en 10 augustus 1944 bevrijd. Door nieuwe geallieerde bombardementen en door de omsingeling van het Duitse Zevende Leger werd de Duitse tegenstand gebroken. Op 25 augustus 1944 trokken Franse en Amerikaanse soldaten Parijs binnen.

Definitielijst

bruggenhoofd
Een aan de andere kant van een (natuurlijk)opstakel veroverd stuk land waaruit de aanvaller zijn aanval verder kan voorzetten.
offensief
Aanval in kleinere of grote schaal.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Triomfantelijk onthaal van een Britse gevechtswagen op de Grote Markt. Commandant Alfons Metsers van het Onafhankelijkheidsfront bevindt zich uiterst links op het voertuig.
(Bron: Verzameling Gustave Malfliet)

Informatie

Artikel door:
Piet van Bouchaute
Geplaatst op:
28-12-2008
Laatst gewijzigd:
21-03-2009
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.