Stangl, Franz

Inleiding

Inhoudsopgave

Franz Stangl wordt door velen gezien als het schoolvoorbeeld van de gezagsgetrouwe en de in iedere situatie gehoorzame politieambtenaar. Op grond van zijn opvoeding in een autoritair gezin en zijn opleiding waarin absolute gehoorzaamheid op de eerste plaats kwam, heeft hij stipt en met toewijding bevelen uitgevoerd waarvan vele honderdduizenden het slachtoffer werden. Het leven van Stangl was dat van een onopvallende ambtenaar die willens en wetens een rader werd in de machinerie van de Holocaust.

De Oostenrijkse politieman Stangl begon zijn carriŤre in het bedrijf van de massamoord bij het euthanasieprogramma van de naziís en zette daarna zijn werk voort als commandant van achtereenvolgens de vernietigingskampen Sobibor en Treblinka. Gedurende de laatste jaren van de oorlog was hij actief in Noord-ItaliŽ en JoegoslaviŽ.

Toen Stangl in 1971 gevangen zat in DŁsseldorf heeft hij wekenlang gesprekken gevoerd met de Brits-Hongaarse journaliste Gitta Sereny. Veel citaten in dit artikel zijn afkomstig uit het verslag van deze ontmoeting.

Definitielijst

Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Franz Stangl
(Bron: H.E.A.R.T)

Informatie

Artikel door:
Robert Jan Noks
Geplaatst op:
31-12-2009
Laatst gewijzigd:
13-11-2011
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.