Brooks, Edward

Edward Hale Brooks (1893 - 1978)

Let op: dit artikel is aan herziening toe. Wilt u ons helpen met het (her)schrijven van dit artikel, neem dan contact op met de redactie.

Edward Hale Brooks werd geboren op 25 April 1893 in Concord, New Hampshire. Hij studeerde aan de militaire academie in Northfield, Vermont.
Hij begon zijn militaire carriŤre in juni 1915 als kapitein van een cavalerieregiment in Vermont. Tijdens de eerste wereldoorlog was hij bij de 3e divisie betrokken bij hevige gevechten in West-Europa tegen de Duitsers. Na de wapenstilstand in 1918 verbleef hij bij de bezettingsmacht tot augustus 1919.

In het interbellum was hij legerinstructeur en vervolgens behoorde hij tot de staftroepen die nauw betrokken was bij de werkzaamheden van generaal Marshall. Hij was inmiddels in rang opgeklommen tot luitenant-kolonel.
In september 1941 kreeg hij samen met generaal Jacob Devers de opdracht om een nieuw gepantserd leger op te zetten in Fort Knox. Hij speelde een grote rol bij het ontwikkelen van gemechaniseerde artilleriestukken, zoals de M7 Priest en M8. Hierdoor promoveerde hij tot majoor-generaal.

In 1942 kreeg generaal Brooks het bevel over de 11e Pantserdivisie, waarna hij in maart 1944 de leiding kreeg over de 2e Pantserdivisie, bijgenaamd 'Hell on Wheels'. Hij landde in NormandiŽ en bewees een uitstekende commandant ter velde te zijn. De 2e Pantserdivisie was de speerpunt van de uitbraak bij Saint Lo. Na de opmars door Frankrijk was de 'Hell on Wheels' de eerste divisie die BelgiŽ bereikte.
Hierna kreeg Brooks het bevel over het VI Korps met ongeveer 150.000 manschappen. Dit legerkorps was betrokken bij hevige gevechten in de Elzas maar onderscheidde zich door zijn vastberadenheid. Nadat de Duitse aanval afgeslagen was verdreven de geallieerden de nazi's van Frans grondgebied en staken de Rijn over.

De opmars door Duitsland volgde en hij eindigde de oorlog uiteindelijk in Oostenrijk. Brooks kreeg diverse onderscheidingen van verschillende landen, waaronder Nederland.
Na de oorlog promoveerde Edward Brooks nog tot luitenant-generaal om vervolgens in 1953 met pensioen te gaan.

Generaal Brooks stierf 25 jaar later in Concord op 85-jarige leeftijd.

Definitielijst

divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
eerste wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
interbellum
Het tijdvak tussen WO I en WO II.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Onderscheidingen

Lees meer over de onderscheidingen van deze persoon op WW2Awards.com.

Afbeeldingen


Generaal Edward Brooks

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
22-01-2003
Laatst gewijzigd:
26-10-2008
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.