Mussolini, Benito

Index

Inhoudsopgave

Benito Mussolini domineerde jarenlang ItaliŽ. Zijn invloed kan dan ook maar moeilijk onderschat worden. Na de Eerste Wereldoorlog nam hij samen met zijn fascistische partij het heft in handen en bestuurde meer dan 20 jaar het land. Mussolini vormde ItaliŽ om in een dictatuur met totalitaire kenmerken. Op die manier trachtte hij ItaliŽ een vooraanstaande rol in Europa en de wereld te laten spelen.

Groot-BrittanniŽ en Frankrijk zaten hier niet echt op te wachten. Duitsland waar Adolf Hitler aan de macht was gekomen, zag in ItaliŽ wel een welgekomen bondgenoot. Mussolini zelf was aanvankelijk niet blij met deze gang van zaken, maar uiteindelijk vond hij een bondgenootschap met Duitsland toch de beste manier om zijn ambities te verwezenlijken. Het werd echter zijn ondergang.

Definitielijst

dictatuur
Staatsvorm waarbij de macht in een land in de handen is van ťťn persoon, de dictator. Oorspronkelijk een Romeinse staatsvorm voor tijden van nood, waarbij de totale macht 6 maanden in de handen lag van ťťn persoon om de crisis het hoofd te bieden.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Benito Mussolini

Informatie

Artikel door:
Gerd Van der Auwera
Geplaatst op:
18-09-2010
Laatst gewijzigd:
03-07-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.