Kanonneerboten van de Flores-klasse

Inleiding

Inhoudsopgave

Eind 1924 en begin 1925 werden in Rotterdam twee nieuwe schepen voor de Koninklijke Marine op stapel gezet. Hr. Ms. Flores en Hr. Ms. Soemba werden vernoemd naar kleinere eilanden in Nederlands Oost-IndiŽ. De schepen waren oorspronkelijk bedoeld voor de lokale verdediging in Nederlands IndiŽ die in groepsverband uitgevoerd zou worden. Vandaar dat de schepen bij hun indienststelling in 1926 als flottielje vaartuigen geclassificeerd werden. Vanaf augustus 1926 tot en met december 1939 hebben zij samen ook als zodanig dienst gedaan in de Oost.

De, in 1933 in dienst genomen, kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau wordt vaak onterecht als zusterschip beschouwd. Dit schip leek wel veel op de beide flottielje vaartuigen maar was ontworpen als stationschip in de Nederlandse Antillen en dus meer berekend op een taak die zelfstandig uitgevoerd werd.

In 1935 werden de beide schepen, samen met de pantserboten van de Brinio-klasse, het artillerie instructieschip Hr. Ms. Van Kinsbergen en Hr. Ms. Soerabaja, net als de Johan Maurits van Nassau, geclassificeerd als kanonneerboten. Hierdoor werden alle schepen voor de lokale verdediging, die niet bij de kustverdedigingschepen behoorden en geen mijnenveger of Ėlegger waren, vernoemd in ťťn groep.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog lag de Flores in Vlissingen terwijl haar zusterschip zich nog steeds in de Oost bevond.

Vanaf operatie Husky, de landing in SiciliŽ, vochten de zusterschepen samen en zouden dit de rest van hun actieve periode in de Tweede Wereldoorlog blijven doen. Zij deden dit op een zodanige wijze dat zij van hun Britse bondgenoten de bijnaam ďThe Terrible TwinsĒ kregen.

Eťn van de hoogtepunten hierbij was de wraakactie van Hr. Ms. Soemba door een kustbatterij uit te schakelen op SiciliŽ nadat commandant Sterkenburg gesneuveld was door een bombardement vanaf dit eiland. Tot en met de landing in NormandiŽ onderscheidden de beide kanonneerboten zich door een tomeloze inzet, dapperheid en een akelige doeltreffendheid.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
operatie Husky
Codenaam voor de Geallieerde landingen op SiciliŽ, deze aanval begon op 10 juli 1943.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Hr. Ms. Flores.
(Bron: Kombuispraat)


De flottielje vaartuigen Hr. Ms. Flores en Hr. Ms. Soemba in Sabang, Noord Sumatra in 1927.
(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
13-12-2009
Laatst gewijzigd:
02-01-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.