Hitlerjugend

Index

Inhoudsopgave

ďJullie, mijn jeugd, zijn de meest waardevolle garantie voor de toekomst van †onze natie, en jullie zijn voorbestemd om de leiders te worden van een glorieuze †nationaalsocialistische maatschappij. Vergeet nooit dat jullie op een dag over de †wereld zullen heersen!Ē

†- Adolf Hitler (tijdens een toespraak op een partijdag in Neurenberg op 10 september †1938)

De Hitlerjugend was de jeugdorganisatie van de NSDAP. Uiteindelijk werd vrijwel de gehele Duitse jeugd (behalve Joden) in deze organisatie gemobiliseerd en werden ze daarin vanaf een leeftijd van tien jaar zowel geestelijk als fysiek gevormd volgens de idealen van de nazi's. De geestelijke ('intellectuele') vorming werd gebruikt voor indoctrinatie van de jeugd op nationaalsocialistische leest, terwijl het fysieke aspect zich voornamelijk richtte op paramilitaire training. De jeugd zou klaargestoomd worden voor een toekomst waarin ze als volgzame en goed getrainde soldaten het Derde Rijk van Hitler zouden dienen.

Definitielijst

indoctrinatie
Het, eventueel onder dwang, bijbrengen van een bepaalde mening of politieke leer. Deze dient dan verder kritiekloos te worden aanvaard.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Wervingsposter voor de Hitlerjugend.

Informatie

Artikel door:
Bob Erinkveld
Geplaatst op:
03-02-2010
Laatst gewijzigd:
02-09-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.