Japanse luchtaanval op Broome

Vooraf

Inhoudsopgave

Na de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 7 december 1941, brak ook in het Verre Oosten de Tweede Wereldoorlog uit. In de eerste maanden van 1942 rukten de Japanners steeds verder op in AziŽ. De geallieerden konden niet voorkomen dat delen van China en Europese en Amerikaanse koloniŽn bezet werden door de keizerlijke Japanse troepen die werden ondersteund door hun efficiŽnte luchtmacht en marine. Eind februari 1942 was de verwachting dat de Japanners binnen een week Java zouden aanvallen. De Japanners wilden Java, net als de rest van Nederlands Oost-IndiŽ, onder controle krijgen omdat zij de aardolie, die in de Nederlandse kolonie gewonnen en verwerkt werd, hard nodig hadden om hun oorlogsmachine draaiende te houden. De verwachting werd bewaarheid toen in de nacht van 27 op 28 februari tijdens de Slag in de Javazee de Koninklijke Marine haar zwaarste verliezen leed en schout-bij-nacht Karel Doorman met zijn eskader ten onder ging. Alle belangrijke Nederlandse oorlogsschepen gingen hierbij verloren waaronder Doormans vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter.

De commandant Zeemacht in Nederlands Oost-IndiŽ, vice-admiraal Conrad Helfrich, gaf opdracht om met al het materieel dat nog beschikbaar was, inclusief dat van de bondgenoten, met zoveel mogelijk militair personeel, uit te wijken naar het veilige AustraliŽ. Van eind februari tot 3 maart vlogen in een periode van veertien dagen 8000 vluchtelingen, met de meest uiteenlopende vliegtuigen, vanuit Java via Broome, west-AustraliŽ, naar Perth en Sydney. Hiervoor was een geallieerde shuttledienst gestart tussen Java en Broome met een piekdag van 57 vliegtuigen die brandstof innamen in het havenstadje in de verdere leegte van het noordelijk deel van west-AustraliŽ. Dit ontlokte bij luitenant John Rouse, bevoorradingsofficier van het U.S. Army Air Corps, de opmerking: ďBroome lijkt wel op La Guardia Field (het vliegveld van New York City) op zijn drukst, het gehele vliegveld is overstroomd met vliegtuigenĒ.

Broome werd in 1883 gesticht aan Roebuck Bay in noordwest-AustraliŽ als parelvisserstadje omdat er een drietal uitstekende natuurlijke pareloesterbedden aanwezig was. De parelvisserij had hoogtepunten in de jaren 80 en 90 van de negentiende eeuw en de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw. Nadat op 8 december 1941 AustraliŽ aan Japan de oorlog had verklaard werden alle parelvis-activiteiten gestaakt. Veel van de vissers waren van Japanse afkomst en zij werden allen gevangen genomen en opgesloten in kampen. Hun schepen werden in beslag genomen zodat zij niet ingezet konden worden bij een eventuele Japanse landing. De meeste Australische mannen van het stadje gingen in dienst of werden lid van het plaatselijke Volunteer Defence Corps.

Het vliegveld van Broome was niet veel meer dan een onverharde airstrip en een baai waar watervliegtuigen konden landen en opstijgen en afmeren op boeien. Maar juist omdat Broome zo`n belangrijk tussenstation was geworden voor de evacuatievluchten had de Royal Australian Air Force (RAAF) er ťťn van hun bases van gemaakt. Zij werden hierin bijgestaan door Amerikaanse militairen en personeel van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. De landingsstrip werd geschikt gemaakt voor grotere vliegtuigen en een groot benzinedepot werd aangelegd. Al het noodzakelijke personeel, materialen en brandstof om de shuttledienst draaiende te houden werd ingevlogen of per schip aangevoerd.

Definitielijst

geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
kolonie
Overzees gebiedsdeel.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Het wrak van een Nederlandse DC3 Dakota op het vliegveld van Broome, 3 maart 1942.
(Bron: Australian War Memorial)


Nederlandse Dornier in Roebuck Bay in 1941.
(Bron: Australian War Memorial)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
10-01-2010
Laatst gewijzigd:
18-01-2011
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.