Kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau

Inleiding

Inhoudsopgave

De Venezolaanse rebel Rafael Simon Urbina overviel met een bende van 45 man het Waterfort in Willemstad, CuraÁao, op 8 juni 1929. Hij was een tegenstander van President Gomez en wilde diens regering omver werpen. Hiervoor had hij wapens en geld nodig. Zijn begerige blik viel op het slecht verdedigde Nederlandse fort. De Nederlandse regering was in die tijd gevangen in een sfeer van pacifisme en bezuinigingen op defensie. Op CuraÁao was slechts een garnizoen militaire politie aanwezig en de Nederlandse Antillen werden niet aangedaan door marineschepen.

Urbina`s overval slaagde en hij en zijn bende maakten 200 geweren, 4 mitrailleurs, munitie en de gouvernementskas buit. Door een gekaapt schip, de Maracaibo, werden de rebellen afgezet op de Venezolaanse kust waarbij een aantal gijzelaars werden meegenomen onder wie de gouverneur van de Nederlandse Antillen, Fruytier. De gijzelaars werden vrijgelaten en de gouverneur liet de regering in Caracas telegrafisch op de hoogte brengen van het gebeurde. De aanslag op de Venezolaanse regering mislukte maar Urbina en een groot aantal van zijn bendeleden ontkwamen.

Voor de Nederlandse regering betekende de geslaagde overval een enorm gezichtsverlies. Om dit in de toekomst te voorkomen werd de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer met een detachement mariniers naar CuraÁao gestuurd. Binnen 24 uur was het schip op weg. Later werd het gevolgd door het pantserdekschip Hr. Ms. Hertog Hendrik met de zware uitrusting, zoals mitrailleurs en munitie, en nog een detachement mariniers. De mariniers vormden de kern van de te vormen garnizoenen op CuraÁao en Aruba.

Verder werd besloten om een vast stationschip te bouwen voor Nederlands West-IndiŽ. Op basis van het ontwerp van de kanonneerboten van de Floresklasse werd Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau op 17 juli 1931 op stapel gezet bij de Koninklijke Mij. De Schelde (KMS) te Vlissingen. Het schip werd geen zusterschip van Hr. Ms. Flores en Hr. Ms. Soemba maar een sterk verbeterde versie van deze kanonneerboten. Totdat de Johan Maurits van Nassau het vaste stationschip in de West werd, vanaf augustus 1933, werd deze taak waargenomen door torpedobootjagers van de Admiralen-klasse en Hr. Ms. Arend, een schip van de Gouvernements Marine. De Arend was eigenlijk gebouwd als opiumjager voor Nederlands Oost-IndiŽ, maar fungeerde vanaf januari 1930 tot augustus 1931 als stationschip in Nederlands West-IndiŽ.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau in 1933.

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
30-01-2010
Laatst gewijzigd:
28-01-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.