Februaristaking, 25 en 26 februari 1941

Amsterdam komt in verzet

Inhoudsopgave

Op 25 februari 2016 is het vijfenzeventig jaar geleden dat tienduizenden Amsterdammers het werk neerlegden en de straat op gingen om te demonstreren tegen de Duitse bezetter nadat deze enkele dagen tevoren 427 jonge Joodse mannen bij razziaís had opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd.

Bij de herdenking bij de Dokwerker op het Jonas DaniŽl Meyerplein zal zoals elk jaar worden gememoreerd: "Toen de Duitse furie zich aan haar Joodse medeburgers vergreep, beantwoordde de burgerij deze schanddaad met een spontane staking. Daarmee waren de Amsterdammers voor Nederland een lichtend voorbeeld." Het is niet onwaar, maar er is lang niet alles mee gezegd. De grootscheepse verzetsmanifestatie in Amsterdam en enkele andere steden was de enige in heel bezet Europa tussen 1940-1945 - een gebeurtenis dus die uniek mag worden genoemd. Maar uniek ook in de betekenis van: eens maar nooit weer!

De Februaristaking was een uitzondering op de regel die voor het overgrote deel van het Nederlandse volk gold: voorzichtige aanpassing aan de Ďgewijzigde omstandighedení. Na de oorlog ontving Amsterdam de wapenspreuk "Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig". Te mooi om waar te zijn? Wat gebeurde er allemaal in die befaamde februarimaand van 1941? In onderstaande bijdrage wordt geprobeerd daar een antwoord op te geven.

Definitielijst

razzia
Georganiseerde drijfjacht op een groep mensen. Dat konden joden zijn, maar ook onderduikers of andere groeperingen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


"De Dokwerker" op het Jonas DaniŽl Meijerplein, ter herinnering aan de Februaristaking.
(Bron: Anita Stargardt)

Informatie

Artikel door:
Henk van der Molen
Geplaatst op:
04-05-2010
Laatst gewijzigd:
14-11-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.