Britse Slagschepen van de Queen Elizabeth-klasse

Inleiding

Inhoudsopgave

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog beschikte Groot-BrittanniŽ over 12 slagschepen en 3 slagkruisers. Vlak na de Eerste Wereldoorlog bedroeg dit aantal 46. Het Verdrag van Washington, dat in 1921 afgesloten was door de grote marinemogendheden van die tijd om een nieuwe bewapeningswedloop te voorkomen, bepaalde dat er in de jaren `20, 28 Britse slagschepen gesloopt werden. Een viertal andere werd omgebouwd tot vliegdekschip en ťťn werd gebruikt als opleidingsvaartuig. Alleen de vijf schepen van de Queen Elizabeth-klasse en de vijf van de Royal Sovereign-klasse werden aangehouden evenals de slagkruisers HMS Hood, HMS Repulse en HMS Renown. HMS Nelson en HMS Rodney werden als nieuwe slagschepen geÔntroduceerd in 1926.

Wel werden halverwege de jaren `30 vijf nieuwe slagschepen op stapel gezet. Deze King George V-klasse verkeerde in de ontwerpfase toen de vlootverdragen verjaarden. Deze moderne schepen konden echter pas in dienst gesteld worden nadat de Tweede Wereldoorlog al in volle gang was.

De Britse Admiraliteit zag in de jaren `30 al in dat het slagschip niet altijd meer als het primaire wapen ter zee aangemerkt kon worden. Steeds vaker bleek dat vliegdekschepen en onderzeeboten belangrijke offensieve taken toebedacht konden worden. De technieken die gebruikt werden bij deze schepen werden steeds verfijnder. Bovendien kon een aantal taken, dat normaliter door slagschepen uitgevoerd werd, zoals kustbombardementen en het vernietigen van vijandelijke oppervlakteschepen, ook vervuld worden door de snellere en veel goedkopere zware kruisers.

Daarom werd besloten een aantal van de Queen Elizabeth-klasse schepen grondig te moderniseren in plaats van nog meer nieuwe slagschepen op stapel te zetten. Deze klasse, afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog, was behouden omdat zij gerekend werden tot de beste slagschepen van hun tijd. Zij waren met hun 38,1cm kanonnen zwaarder bewapend dan hun tijdgenoten die beschikten over 34cm kanonnen. Verder beschikten de schepen over een goede vuurleiding wat de 38,1cm kanonnen ook nog eens een stuk nauwkeuriger maakte. Tenslotte beschikten zij over geheel oliegestookte ketels in plaats van ketels die half op kolen en half op olie of zelfs nog geheel op kolen liepen. Dit maakte de schepen niet alleen sneller (tot 24 mijl) maar ook schoner en ruimer wat door de bemanningen zeer op prijs werd gesteld.

De klasse bestond uit HMS Queen Elizabeth, HMS Warspite, HMS Valiant, HMS Malaya en HMS Barham. HMS Malaya werd betaald door de Maleisische Federatie en was daarom naar dit land van de Britse Gemenebest vernoemd. Eigenlijk stond er nog een zesde schip van deze klasse op de bestellijst dat Agincourt zou gaan heten, maar dit schip werd om budgettaire redenen geannuleerd.

De gehele klasse werd in de jaren `20 en begin jaren `30 gemoderniseerd. HMS Warspite was het eerste schip van de klasse dat, vanaf 1934, geheel aan de moderne eisen aangepast werd. HMS Queen Elizabeth en HMS Valiant ondergingen deze zeer ingrijpende verbouwing vanaf 1937. HMS Valiant was in 1939 maar net op tijd gereed om de eerste fase van de oorlog mee te kunnen maken. De aanpassingen aan HMS Queen Elizabeth duurde tot eind 1940. HMS Barham en HMS Malaya hebben deze modernisering nooit ondergaan.

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


HMS Queen Elizabeth in 1943.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


Afbeelding van HMS Warspite na de modernisering.
(Bron: Wilburgraphics)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
15-06-2010
Laatst gewijzigd:
28-03-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.