46e Garderegiment Nachtbommenwerpers

Inleiding

Inhoudsopgave

De Sovjet-Unie was uniek in haar grootschalige gebruik van vrouwen in het leger. De meeste vrouwen vervulden ondersteunende taken in mannelijke eenheden, maar 400 vrouwen dienden aan het front in drie vrijwel geheel vrouwelijke luchtmachtregimenten. De bekendste van deze drie is het 46e Garderegiment. De vliegeniersters in dit regiment voerden nachtbombardementen uit in fragiele tweedekkers en werden bij de Duitsers bekend als Ďde Nachtheksení.

Een deel van dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het tijdschrift Wereld in Oorlog. Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Definitielijst

regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Tien ĎNachtheksení van het 46e op een publiciteitsfoto, gemaakt voor de Overwinningsparade van 1945 in Moskou. Van links naar rechts Rufina Gasheva, Irina Sebrova, Natalya Kravtsova, Marina Chechneva, Nadezhda Popova, Serafima Amosova, Yevdokia Nikulina, regimentscommandant Jevdokia Bershanskaya, Maria Smirnova en Yevgenia Zhigulenko. Acht van hen zouden Held van de Sovjet-Unie worden.
(Bron: Onbekend)

Informatie

Artikel door:
Auke de Vlieger
Geplaatst op:
18-12-2010
Laatst gewijzigd:
13-11-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.