Slag om Timor

Inleiding

Inhoudsopgave

Het eiland Timor, ongeveer 700 kilometer ten noordwesten van het Australische Darwin, was in 1941 verdeeld tussen twee koloniale grootmachten. De oostelijke helft van het ruim 30.000 vierkante kilometer grote eiland was Portugees bezit en de westelijke helft behoorde tot Nederlands Oost-IndiŽ. Vrijwel meteen na de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 7 december 1941, besloten de geallieerden om het neutrale Portugese gedeelte te bezetten om te voorkomen dat de Japanners het in zouden nemen om er een bruggenhoofd te vestigen.

In de nacht van 19 op 20 februari 1942 landden twee Japanse invasielegers bij Koepang, de hoofdstad van Nederlands Timor, en bij Dili, de hoofdstad van Portugees Timor. Hierop werden de geallieerde troepen op Timor vrij snel verslagen door de Japanse overmacht en het leeuwendeel gaf zich over. Enkele honderden Australische troepen en leden van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) konden echter ontkomen en begonnen een guerrillaoorlog tegen de Japanse bezetters. Pas op 20 april 1942 konden de geallieerde guerrilla`s aan hun eigen legerleiding, door middel van een geÔmproviseerde radio, duidelijk maken dat zij nog steeds niet verslagen waren. Vanaf dat moment werden de guerrilla`s vanuit de lucht bevoorraad door vliegtuigen van de Royal Australian Air Force (RAAF). Sinds mei werden geregeld aflossingen van en voorraden voor de guerrillaís verzorgd door de Australische marine.

De Nederlandse en Australische guerrilla`s hebben, met wisselend succes, bijna tien maanden lang de strijd tegen de Japanners op Timor volgehouden. Zij bliezen bruggen op, overvielen Japanse patrouilles en schildwachten, veroverden vijandelijke voorraden en materieel en legden mijnen. Ze slaagden er zo in, met primitieve middelen, de vijand telkens weer afbreuk te doen.

Eind 1942 waren zoveel Japanse troepen naar Timor gestuurd om de geallieerde tegenstand te breken dat het tijd werd om alle guerrilla`s, hun inlandse helpers en Portugese kolonisten, die meegevochten hadden aan de geallieerde zijde, te evacueren. Hiertoe werden enkele succesvolle maar ook mislukte pogingen ondernomen door de Australische marine. Hierbij ging een korvet verloren waarbij meer dan 100 slachtoffers vielen.

De AustraliŽrs klopten daarna aan bij de Nederlandse Commandant Marine met het verzoek om een snel en goed bewapend schip te belasten met de evacuatie vanuit Timor. De twee Nederlandse torpedobootjagers Hr. Ms. Van Galen (2) en Tjerk Hiddes waren sinds kort in Fremantle gestationeerd en omdat de Van Galen op zee was werd de Tjerk Hiddes belast met de gevaarlijke opdracht. Hr. Ms. Tjerk Hiddes had drie gevaarlijke missies nodig om alle guerrilla`s en hun helpers te evacueren. De gedurfde overtochten met als resultaat de geslaagde evacuaties, werden door alle bondgenoten geprezen.

Definitielijst

bruggenhoofd
Een aan de andere kant van een (natuurlijk)opstakel veroverd stuk land waaruit de aanvaller zijn aanval verder kan voorzetten.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
KNIL
Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950) Benaming van het Nederlandse leger in IndonesiŽ.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Australische guerrilla`s krijgen fruit van Timorese inwoners.
(Bron: Australian War Memorial)


Overzicht van de Slag om Timor.
(Bron: Dutcheastindies iblogger)


Geallieerde guerrilla onderweg met Timorese helpers.
(Bron: Australian War Memorial)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
15-12-2010
Laatst gewijzigd:
19-02-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.