Proclamaties Koningin Wilhelmina

Inleiding

Inhoudsopgave

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak Koningin Wilhelmina voornamelijk via radiotoespraken tot het Nederlandse volk. Naast deze radiotoespraken zijn er ook vijf proclamaties van Koningin Wilhelmina verschenen. In de hierop volgende paginaís zijn deze proclamaties te vinden. De proclamaties van Koningin Wilhelmina verschenen vooral tijdens het begin en het eind van de oorlog. De proclamaties van 10 & 13 mei 1940 verschenen in verband met de Duitse inval in mei 1940, in de proclamatie van 9 december 1941 maakt Koningin Wilhelmina bekend dat Nederland zich in oorlog acht met Japan en de proclamatie van 11 mei 1945 verscheen in verband met de bevrijding.

Uitzondering hierop is de proclamatie van 3 maart 1942. Van 27 februari 1942 tot 1 maart 1942 vond de Slag om de Javazee plaats. Deze slag liep voor de ďCombined Striking ForceĒ van de geallieerden onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman uit op een ramp. In verband met deze slag sprak Koningin deze proclamatie uit.

Ondanks dat de Koningin in haar radiotoespraken en proclamaties vaak aandacht besteedde aan Nederlands-IndiŽ, verscheen er in verband met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 geen proclamatie van Wilhelmina. Ook na de proclamatie van Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 waarbij hun ďRepublik IndonesiaĒ uitroepen werd, heeft Koningin Wilhelmina niet tot de bevolking van Nederlands-IndiŽ gesproken.

Definitielijst

capitulatie
Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Koningin Wilhelmina spreekt voor Radio Oranje
(Bron: Rijksvoorlichtingsdienst)

Informatie

Geplaatst door:
Redactie Go2War2.nl
Geplaatst op:
04-09-2011
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.