Onoda, Hiroo

Jeugd en militaire dienst

Inhoudsopgave

Inleiding

Hiroo Onoda werd in maart 1974 wereldberoemd toen hij als een van de laatste Japanse militairen capituleerde op het eiland Lubang in de Filippijnen. De dertig jaren hiervoor was hij er heilig van overtuigd dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds aan de gang was.

Hoe kan het dat iemand zich dertig jaar in de jungle verschuilt en zich bezig houdt met guerrilla-activiteiten, in de overtuiging dat hij hiermee zijn land dient en dat de oorlog nog steeds aan de gang is? In dit artikel wordt geprobeerd hier een antwoord op te geven. Tevens wordt het verdere leven van tweede luitenant Onoda beschreven.

Jeugdjaren en tijd in China

Hiroo Onoda werd op 19 maart 1922 geboren in Kainan, een stad op het eiland Honshu in de prefectuur Wakayama. Hij kwam uit een gezin met zeven kinderen, hij had vier broers en twee zussen. Tot zijn zeventiende bezocht hij de plaatselijke scholen in Wakayama. Hij was geen al te goede leerling. Volgens Onoda zelf was de enige reden dat hij naar school ging de Kendo-lessen die na schooltijd in de sportzaal werden gegeven. In 1939 studeerde Hiroo Onoda af aan de plaatselijke middelbare school. Hierna tradt hij in dienst bij de Tajima Yoko handelsmaatschappij, die gespecialiseerd was in lakwerk. Toen hij in dienst trad bij Tajima Yoko verzocht hij om gedetacheerd te worden in China. Zijn droom was toen nog om een rijk zakenman te worden en hij dacht dat hiervoor in het uitgestrekte China de beste mogelijkheden lagen.

Van april 1939 tot augustus 1942 werkte hij in Hankow (het huidige Wuhan). Het eerste jaar hield hij zich nog bezig met boekhouden en andere kantoorwerkzaamheden. Hierna werd hij gepromoveerd tot inkoper. In december 1941 maakte hij in Hankow het begin van de oorlog tussen Japan en de westerse mogendheden mee.

Onoda nam het er goed van in China. Hij wist dat hij in 1942 zou worden opgeroepen voor militaire dienst en beschouwde daarom de jaren in China als de laatste van zijn jeugd. Doordeweeks werkte hij hard en in het weekend ging hij uit in de plaatselijke dansclubs. Hij dronk niet of nauwelijks alcohol, maar hij rookte wel veel. Hij moest zijn oudere broer Tadao, die als officier van het Japanse leger gestationeerd was in Hankow, vragen om financiŽle steun om zijn dure uitgaven te bekostigen.

In maart 1942 werd hij opgeroepen voor de militaire keuring. Hij werd goedgekeurd en kreeg te horen dat hij zich op 10 december 1942 moest melden bij het 61ste regiment infanterie in Wakayama. In augustus nam hij ontslag bij de Tajima Yoko handelsmaatschappij en keerde terug naar Kainan om zich voor te bereiden op zijn militaire indiensttreding.

Militaire Training

Nadat hij in dienst was getreden werd hij ingedeeld bij het 218de regiment infanterie. De militaire basistraining volgde hij in Nanchang (China).

Vlak na de basisopleiding onderging Hiroo Onoda zijn vuurdoop. Dit was tijdens een gevecht met plaatselijke guerrillastrijders in de streek tussen Nanchang en Jiujiang. Bij dit gevecht raakte hij licht gewond aan zijn voet.

Na het behalen van zijn toelatingsexamen voor de officiersopleiding, werd hij op 1 augustus 1943 overgeplaatst naar een eenheid voor toekomstige officieren. De daadwerkelijke officiersopleiding volgde Onoda in Kurume (Japan). Dit was een zeer harde opleiding: de cursisten werden regelmatig geslagen door de leidinggevende officieren en er heerste een strakke discipline. In augustus 1944 rondde hij de officiersopleiding af. Hij kreeg de status van officier titulair. Vier maanden later zou hij de rang van tweede luitenant krijgen.

Training in Futamata

Na het afronden van de officiersopleiding kreeg hij te horen dat hij werd ingedeeld bij het 33ste squadron van de oostelijke sector. Onoda wist zelf niets over deze eenheid en zijn leidinggevenden konden hem alleen vertellen dat hij een opleiding zou gaan volgen in Futamata (Japan). Al snel kwam hij er achter dat het 33ste squadron een zogenaamde pacificatiegroep was. Deze eenheden, die te vergelijken zijn met de Amerikaanse commando's, hielden zich bezig met "geheime oorlogvoering". Hun taken bestonden ondermeer uit het infiltreren van de vijandelijke linies om informatie in te winnen en uit het verrichten van sabotage- en andere guerrilla-activiteiten die gericht waren tegen het vijandelijke leger en overige vijandige elementen.

De opleiding in Futamata duurde drie maanden en begon op 1 september 1944. De discipline was op deze opleiding een stuk minder strak dan op de officiersopleiding, de omgangsvormen met de hogere officieren waren wat losser en minder dwingend dan in Kurume. In Futamata werd de cursisten geleerd hoe zij telefoons konden afluisteren. Zij leerden ook hoe je vijandelijke installaties kon saboteren en zij kregen te horen hoe zij door het verstrekken van valse informatie de tegenstander konden beÔnvloeden.

Op 30 november rondde Hiroo Onoda de opleiding in Futamata met succes af. De eerste helft van december 1944 bracht hij door met verlof bij zijn familie. Op 17 december vertrok hij, samen met een aantal andere officieren van de opleiding, naar de Filippijnen. Door een aantal problemen tijdens de reis kwam de groep pas zes dagen later hier aan.

De oorlog verliep intussen een stuk minder rooskleurig voor Japan. In april 1942 veroverden de Japanners (na een vijf maanden durende strijd) nog de Filippijnen. Maar na de slag in de Koraalzee (mei 1942) en de slag bij Midway (juni 1942) begon het Japanse imperium echter steeds meer af te brokkelen. Op 20 oktober 1944 landden de Amerikaanse troepen bij Leyte en begon de herovering van de Filippijnen.

Definitielijst

infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Onoda als jonge officier in het Japanse leger.
(Bron: Publiek domein)


De Amerikaanse bevelhebber General Douglas MacArthur (midden) komt op 20 oktober 1944 aan land bij Leyte op de Filippijnen.
(Bron: U.S. Army Signal Corps)

Informatie

Artikel door:
Wesley Dankers
Geplaatst op:
25-08-2011
Laatst gewijzigd:
17-11-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.