Tweede Frontpolitiek

Inleiding

Inhoudsopgave

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak ging het Duitsland militair zeer goed af. Men wist Polen vrij makkelijk onder de voet te lopen, gevolgd door Denemarken en Noorwegen. Op 10 mei 1940 vielen grote aantallen Duitse militairen Nederland, BelgiŽ, Luxemburg en Frankrijk binnen.

De Lage Landen waren niet geheel onvoorbereid. Zo waren er diverse verdedigingslinies gebouwd en waren de troepen paraat. Ook Groot-BrittanniŽ had met het BEF (British Expeditionary Force) de troepen in Frankrijk versterkt. Uiteindelijk zouden de Duitse troepen oppermachtig blijken en gaven Nederland en BelgiŽ zich over. De Franse en Britse troepen trokken zich steeds verder terug, totdat de Britse troepen en een deel van de Franse troepen werden geŽvacueerd vanuit Duinkerken naar Groot-BrittanniŽ, waarna ook Frankrijk zich overgaf.

Het zou nog vele jaren duren, maar een geallieerd leger met onder andere Britse, Amerikaanse en Canadese troepen zouden weer terugkeren op het Europese vasteland. Een aantal belangrijke politieke beslissingen en militaire mogelijkheden zouden de terugkeer van de geallieerden op het Europese vasteland werkelijkheid maken.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Churchill en Roosevelt

Informatie

Artikel door:
Frank van der Drift
Geplaatst op:
10-03-2003
Laatst gewijzigd:
03-07-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.