Beelaerts van Blokland, Jan

Inleiding

Inhoudsopgave

De capitulatie van het Nederlandse leger in mei 1940 betekende niet het eind van de Nederlandse deelname aan de oorlog. Al tijdens de meidagen kwamen er Nederlanders in Engeland aan, omdat zij de capitulatie niet wilden aanvaarden. Tijdens de oorlogsjaren kwamen er enkele duizenden mannen naar Engeland. Zij ondernamen gevaarlijke vluchtpogingen om Engeland te bereiken en werden bekend onder de naam ‘Engelandvaarders’.

Eén van de meest spectaculaire ontsnappingen vond plaats met een door de Duitsers in bezit genomen watervliegtuig (Fokker T.VIIIw) op 6 mei 1941. Jonkheer Jan Jacob Gerard Beelaerts van Blokland (Jan Beelaerts, bijnaam Mickey) was één van de vier mannen die aan deze gewaagde operatie heeft deelgenomen. Hij werd hiervoor in 1941 onderscheiden met het Bronzen Kruis. Later was hij in Engeland één van de grondleggers van de Prinses Irene Brigade.

Na de oorlog richtte hij de Stichting Eerbetoon Prins Bernhard op; tot 2001 organiseerde hij in die functie om de vijf jaar een huldiging van de prins door zijn verzetsvrienden. Op 30 april 1970 werd hij bij Koninklijk Besluit tot brigadegeneraal titulair benoemd. Jan Jacob Beelaerts van Blokland overleed op 14 november 2005 op 95-jarige leeftijd in Oosterbeek.

Definitielijst

capitulatie
Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
Engelandvaarders
Bijnaam voor Nederlandse mannen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog Engeland probeerden te bereiken over zee om vanuit daar de Duitsers te bevechten. Velen stierven tijdens de overtocht die soms zelf in kano's werd ondernomen. De meeste Engelandvaarders konden via radio Oranje hun veilige aankomst aan het thuisfront laten horen via codewoorden.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Portret van Beelaerts van Blokland in uniform van de Irene Brigade.
(Bron: Beeldbank WO2)

Informatie

Artikel door:
David Izelaar
Geplaatst op:
13-10-2011
Laatst gewijzigd:
13-08-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.