Marinesko, Alexander I.

Inleiding

Inhoudsopgave

Op 30 januari 1945, om 21:16 uur, werd het nazischip Wilhelm Gustloff getroffen door een torpedo. Seconden later troffen een tweede en een derde torpedo het Duitse schip dat ruim 10.000 opvarenden aan boord had waarvan bijna 9.000 burgervluchtelingen. Zeventig minuten later was het voormalige cruiseschip van de nazi`s gezonken en waren ruim 9.000 opvarenden van de Gustloff dood. De ondergang van de Wilhelm Gustloff ging de geschiedenis in als de grootste scheepsramp aller tijden. De drie torpedo`s werden afgevuurd door Sovjetonderzeeboot S-13, die onder commando stond van kapitan III ranga Alexander I. Marinesko. Tijdens dezelfde missie bracht de S-13 nog een groot Duits evacuatieschip tot zinken. Op 10 februari 1945 werd de Steuben met twee torpedotreffers van Marinesko`s onderzeeboot tot zinken gebracht. Bij deze ramp kwamen bijna 4.000 opvarenden om het leven waarvan de meeste wederom Duitse vluchtelingen waren.

Voor de Duitsers waren deze scheepsrampen dubbele pech want eigenlijk had de S-13 niet uit mogen varen. Op 2 januari 1945 had de S-13 de haven moeten verlaten in het kader van een nieuw Sovjetoffensief om de Duitsers uit de Oostzee te verdrijven. De S-13 en haar bemanning waren gereed maar commandant Marinesko niet. Hij was drie dagen achtereen aan het passagieren geweest in het Finse Turku en keerde niet naar zijn boot terug, die haar basis had in de bezette Finse havenstad. Terwijl de militaire politie hem al een dag aan het zoeken was keerde hij op 3 januari terug aan boord met de melding dat hij zich weinig kon herinneren van zijn escapades in het nachtleven van Turku. Hij werd door de geheime politie verdacht van desertie en verraad, maar had het geluk dat zijn direct leidinggevende hem geloofde toen hij vertelde dat hij slechts de bloemetjes had buitengezet. Zijn commandant had Marinesko nodig om de S-13, een van de beste onderzeeboten van de vloot, uit te laten varen. Zo vertrok Alexander Marinesko, gebrand op succes om zijn fouten goed te maken, de ondergang van de Wilhelm Gustloff en de Steuben tegemoet.

Nadat Marinesko deze twee Duitse schepen tot zinken had gebracht was hij de tonnagekoning van de Sovjetonderzeevloot. De beide Duitse schepen vertegenwoordigden een tonnage van gezamenlijk ruim 42.000 ton en geen enkele andere Sovjetonderzeeboot kon hier aan tippen. Marinesko verwachtte dan ook niet anders dan dat hij de prestigieuze titel Held van de Sovjet-Unie zou krijgen. Hij werd echter niet geloofd door de Sovjetautoriteiten die een controversieel persoon als Alexander Marinesko niet geschikt achtten voor deze titel. Toen het zinken van de beide Duitse schepen wel erkend werd kreeg Marinesko een Orde van de Rode Vaan. Na de oorlog werd hij zelfs van zijn commando ontheven wegens problemen met de discipline, alcoholisme en wangedrag. Hij kreeg een demotie en werd teruggezet in de rang starshyi lejtenant (luitenant-ter-zee der tweede klasse). In oktober 1945 werd hij uit de Sovjetmarine ontslagen en hij probeerde tevergeefs aan het werk te komen bij de koopvaardij. In januari 1946 moest hij zich tevreden stellen met een baantje als magazijnmeester in Leningrad. In deze functie werd Marinesko vals beschuldigd van diefstal en veroordeeld tot een straf in een Siberisch kamp. Hij overleefde de verschrikkingen in de kampen maar overleed in 1963 aan kanker. In 1990 werd hij postuum geŽerd met de titel Held van de Sovjet-Unie.

Definitielijst

nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.
torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Alexander Ivanovich Marinesko.
(Bron: Rusnavy)


Alexander Marinesko in 1945.
(Bron: P. Kimenai Go2War2)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-11-2011
Laatst gewijzigd:
05-11-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.