Amerikaanse slagschepen van de Nevada-klasse

Inleiding

Inhoudsopgave

De Amerikaanse slagschepen van de Nevada-klasse, USS Nevada en USS Oklahoma, waren een doorontwikkeling van de New York-klasse. Met het ontwerp van de Nevada en de Oklahoma startte een nieuw tijdperk in de constructie van Amerikaanse slagschepen. De Nevada-klasse slagschepen hadden veel zwaardere bepantsering op de belangrijkste delen zoals de gordel, munitiemagazijnen, machinekamers, commandotoren en geschutskoepels, dan hun voorgangers, maar over de andere delen helemaal geen bepantsering. Dit zogenaamde alles of niets concept betekende dat bijvoorbeeld de dekken niet beschermd waren. Dit was logisch omdat de slagschepen nog voor de Eerste Wereldoorlog ontworpen werden. De dreiging van vijandelijke vliegtuigen was vrijwel onbekend en het grootste gevaar voor een slagschip kwam van onderzeeboten, mijnen en andere slagschepen. Door dit concept bleef de totale waterverplaatsing van de Nevada-klasse slagschepen ongeveer even groot als die van de New York-klasse terwijl het totale gewicht aan pantserplaten bijna 40 procent groter was. De gewichtsbesparing zat in de constructie van de slagschepen die door lichter, maar harder staal en betere las- en klinktechnieken gerealiseerd kon worden.

Verder waren de Nevada-klasse slagschepen de eerste Amerikaanse slagschepen die uitgerust werden met drielingtorens. De ontwerpers van het Bureau of Ordnance van de US Navy waren er, door het automatiseren van een gedeelte van het transporteren en laden van de granaten en kruitzakken, eindelijk in geslaagd om drie 35,5cm kanonnen in een toren te plaatsen, die onafhankelijk van elkaar afgevuurd konden worden. Hierdoor konden USS Nevada en USS Oklahoma uitgerust worden met tien 35,5cm kanonnen verdeeld over twee drielingtorens en twee tweelingtorens. Er hoefde er geen vijfde toren geplaatst te worden in de midscheeps, die in conflict kon komen met de machinekamers, terwijl de slagschepen toch dezelfde vuurkracht hadden als hun voorgangers. Dit leverde een evenwichtiger totaal ontwerp op. Doordat de vijfde toren weggelaten kon worden werd een betere en meer symmetrische balans in het ontwerp gevonden zodat de totaalopbouw, van onder andere het brugcomplex, meer naar het midden van het slagschip geplaatst kon worden. Dit werd de standaard voor latere ontwerpen van Amerikaanse slagschepen. Omdat de nieuwe slagschepen eveneens als eerste uitgerust werden met oliegestookte ketels was de ontwikkeling van de Nevada-klasse een grote stap voorwaarts voor de Amerikaanse constructeurs.

USS Nevada en USS Oklahoma waren de eerste zogenaamde Standard-type battleships. Dit was een productielijn van in totaal twaalf slagschepen verdeeld over vijf klassen die door de US Navy tussen 1911 en 1916 besteld werden en tussen 1916 en 1923 in dienst gesteld werden. Het concept van de standaard slagschepen werd ingevoerd zodat de slagschepen samen een slaglinie konden vormen. Bij het concept hoorden een groot schietbereik van de primaire kanonnen, een betrekkelijk lage maximale snelheid om de actieradius te vergroten, een compacte tactische radius van 650 meter en een goede damage control (schadebeperking door het gebruik van waterdichte schotten en brandbestrijdingsmiddelen). De andere klassen Standard-type battleships werden de Pennsylvania-, New Mexico-, Tennessee- en Colorado-klasse slagschepen.

Beide Nevada-klasse slagschepen werden in 1916 in dienst gesteld en waren tijdens de Eerste Wereldoorlog actief in de Atlantische Oceaan, vooral als konvooibegeleiders. Van 1927 tot 1929 werden de schepen gemoderniseerd waarbij de elevatiehoek van de tien 35,5cm kanonnen verhoogd werd van 15 tot 30 graden waardoor het bereik toenam. Verder kregen de schepen de beschikking over moderne vuurcontroletorens in paalmasten die de kooimasten vervingen. De 12,5cm secondaire kanonnen werden verwijderd uit de kazematten en in dubbeltorens op de dekken geplaatst. Hierdoor bleven de kanonnen vrij van overkomend zeewater en hadden zij minder onderhoud nodig. Bovendien werden de dekken bepantserd, tegen hoog inkomende granaten en werden anti-torpedocompartimenten aangebracht waardoor de standaard waterverplaatsing groter werd, de schepen breder werden en de maximaal haalbare snelheid iets afnam.

De twee slagschepen van de Nevada-klasse lagen afgemeerd in Battleship Row ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941. USS Nevada was het enige slagschip dat tijdens de aanval onder stoom kon komen en probeerde te ontkomen. Na verschillende treffers te hebben moeten incasseren, werd het slagschip aan de grond gezet om te voorkomen dat het de haveningang zou blokkeren. De Nevada werd in 1942 gerepareerd en gemoderniseerd en kon tegen zowel de Duitsers als de Japanners ingezet worden. USS Oklahoma kreeg op 7 december 1941 minstens vijf torpedotreffers en kapseisde. Het slagschip werd in 1943 recht getrokken, maar bleek een total loss.

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


USS Nevada voor de Amerikaanse oostkust, 19 september 1944.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS Oklahoma in de jaren `30 bij Long Beach, CaliforniŽ.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS New York, gevolgd door USS Nevada en USS Oklahoma, leidt een Battle Ship Division.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS Nevada in het Panamakanaal, jaren `20.
(Bron: Courtesy of the Panama Canal Authority)


USS Oklahoma in het Panamakanaal, 13 juni 1927.
(Bron: Courtesy of the Panama Canal Authority)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
08-11-2011
Laatst gewijzigd:
30-10-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.