Ondergang van de Tirpitz

Proloog

Inhoudsopgave

De Tirpitz was het tweede Bismarck-klasse slagschip dat gebouwd werd voor de Kriegsmarine. Haar kiel werd op 2 november 1936 gelegd bij de Kriegsmarinewerft te Wilhelmshaven, onder bouwnummer 128. Op 1 april 1939 werd het slagschip te water gelaten. Nog voor dat het nieuwe slagschip in dienst gesteld werd, op 25 februari 1941, werden er vijftien Britse luchtaanvallen ondernomen, door Handley Page Hampden en Vickers Wellington tweemotorige bommenwerpers, die direct gericht waren tegen de Tirpitz die in Wilhelmshaven aan de afbouwkade lag. De luchtaanvallen, die uitgevoerd werden vanaf Britse vliegvelden, brachten weinig schade toe aan het nieuwe schip. De afbouw van de Tirpitz liep er alleen wat vertraging door op. Nadat het schip in dienst gesteld was, door commandant Kapitšn zur See Friedrich Karl Topp was de Tirpitz nog tweemaal het doel van Britse luchtaanvallen, voor het slagschip haar proefvaarten begon, die eveneens weinig gevolgen hadden.

De proefvaarten werden in september 1941 kortstondig onderbroken toen de Tirpitz deel uit maakte van de Baltenflotte, de Duitse Oostzeevloot. Begin 1942 werd de Tirpitz naar Noorwegen gestuurd om daar als Fleet in Being te fungeren en zodoende werd het slagschip een bedreiging voor de geallieerde Arctische konvooien naar en van de Sovjet-Unie. Zo wilden de Duitsers voorkomen dat de Tirpitz hetzelfde lot zou ondergaan als haar zusterschip Bismarck, dat in mei 1941 door de Royal Navy werd opgejaagd en tot zinken werd gebracht. De Britse pogingen om het slagschip uit te schakelen gingen onverminderd door. Ook werd eind maart 1942, uit voorzorg het enige droogdok aan de Atlantische kust waar de Tirpitz in opgenomen kon worden, door de Britten vernietigd tijdens operatie Chariot, de Raid op Saint-Nazaire. Het Duitse slagschip werd in Noorwegen niet alleen vanuit de lucht aangevallen, maar ook door menselijke torpedo`s en minionderzeeŽrs.

De Tirpitz nam twee keer deel aan directe Duitse pogingen konvooien aan te vallen en in september 1943 nam zij deel aan de Duitse aanval die gericht was op Spitsbergen, een Noorse eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan. De rest van de tijd lag het slagschip gecamoufleerd in Noorse fjorden. De Noren noemden het slagschip in die tijd de Eenzame Koningin van het Noorden. De Britse luchtaanvallen werden steeds heviger omdat er altijd dreiging uitging van de aanwezigheid van het slagschip. Winston Churchill noemde het buiten gevecht stellen van de Tirpitz ťťn van zijn hoogste prioriteiten. De Britse bommen hadden echter weinig effect op het zwaar bepantserde slagschip totdat zij overgingen op het gebruik van zogenaamde Tallboys. Dit waren 12.000 ponds bommen die ontwikkeld waren om ver door te dringen in de grond, in beton of gepantserde stalen dekken van schepen.

Op 15 september 1944 troffen twee Tallboys het voorschip van de Tirpitz en het slagschip was vanaf dat moment niet meer zeewaardig. Het Duitse schip werd naar het eilandje HŚkÝy, vlak bij TromsÝ, overgevaren om daar te dienen als drijvend artillerieplatform. Het slagschip was nu direct bereikbaar voor Avro Lancaster bommenwerpers vanuit Schotland. Eenendertig van deze langeafstandsbommenwerpers vielen het slagschip aan op 12 november 1944 en twee directe treffers en een enkele near miss (indirecte treffer) van Tallboy bommen bezegelden voorgoed het lot van het slagschip. De Tirpitz kapseisde en bijna 1.000 bemanningsleden kwamen om in het omgeslagen schip. Het zou tot 1957 duren voordat het wrak gesloopt was.

Definitielijst

Fleet in Being
Een oorlogsvloot die strijd vermijdt, maar door haar kracht en locatie de vijand dwingt tot versterkingen en zo deze eenheden weerhoudt van inzet elders.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
operatie Chariot
Codenaam voor de raid op St. Nazaire.
Raid
Snelle militaire overval in vijandelijk gebied.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.
Sovjet-Unie
Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.
torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De Tirpitz tijdens een proefvaart op de Oostzee in de zomer van 1941.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


Tewaterlating van de Tirpitz op 1 april 1939.
(Bron: Bundesarchiv)


De Tirpitz richt haar primaire kanonnen tijdens de opwerkperiode in 1941.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


De Eenzame Koningin van het Noorden in de Altafjord, maart 1943.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


Een Avro Lancaster werpt een Tallboy bom af.
(Bron: Ausairpower)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
14-11-2011
Laatst gewijzigd:
14-10-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.