Amerikaanse slagschepen van de Pennsylvania-klasse

Inleiding

Inhoudsopgave

De Amerikaanse slagschepen van de Pennsylvania-klasse, USS Pennsylvania en USS Arizona, die in 1916 in dienst werden gesteld, waren een vergrote versie van de voorgaande Nevada-klasse. Zij behielden de 35,5cm Mk 2 kanonnen als primaire bewapening, maar het aantal werd met nog eens twee uitgebreid door gebruik te maken van vier drielingtorens, twee op het voorschip en twee op het achterschip. Dit was een reactie op de Japanse slagschepen Fuso en Yamashiro, die op dat moment gebouwd werden en eveneens over twaalf 35,5cm kanonnen beschikten. De ontwerpers van het Bureau of Ordnance van de US Navy hadden het automatiseren van het laadsysteem van de granaten en kruitzakken verbeterd, maar de kanonnen hadden slechts een elevatiehoek van 15 graden en een maximaal bereik van 19.000 meter. Voor elk kanon beschikten de slagschepen standaard over 100 granaten.

Om deze extra kanonnen en bijbehorende munitiemagazijnen te kunnen plaatsen werden de slagschepen van de Pennsylvania-klasse ruim 4.000 ton groter dan hun voorgangers. Om toch de standaard snelheid van de slagschepen uit die tijd te kunnen halen werden vier nieuwe Curtis geared stoomturbines toegepast die elk een schroefas aandreven. Hierdoor bleef, ondanks de grotere waterverplaatsing, de maximale snelheid 21 knopen. De bepantsering van de nieuwe slagschepen was, net als bij de Nevada-klasse slagschepen, gebaseerd op het alles of niets principe waarbij de belangrijkste en meest kwetsbare onderdelen van het schip maximaal bepantserd waren en de andere delen helemaal niet.

Een belangrijke innovatie die vanaf de Pennsylvania-klasse slagschepen werd toegepast, was de in lagen aangebrachte gordelbepantsering tegen torpedo`s. Tussen de dunne lagen stalen platen waren ruimtes die afwisselend met lucht en olie gevuld waren. De binnenste laag bepantsering was ruim 300mm dik. Hierdoor kon de gordelbepantsering exploderende torpedo`s weerstaan doordat het grootste deel van de energie geabsorbeerd werd door de vervorming van de dunne platen tussen de lucht- en olielagen in. Geen enkele andere marine ter wereld beschikte over een dergelijke bepantsering.

De Pennsylvania-klasse slagschepen was de tweede klasse Amerikaanse slagschepen die voldeden aan het concept van de Standard-type battleships. Dit was een productielijn van in totaal twaalf slagschepen verdeeld over vijf klassen die door de US Navy tussen 1911 en 1916 besteld werden en tussen 1916 en 1923 in dienst gesteld werden. Het concept werd ingevoerd zodat de slagschepen samen een slaglinie konden vormen. Bij het principe hoorden een groot schietbereik van de primaire kanonnen, een betrekkelijk lage maximale snelheid om de actieradius te vergroten, een compacte tactische radius van 650 meter en een goede schadebeperking door het gebruik van waterdichte schotten en brandbestrijdingsmiddelen. De andere klassen Standard-type battleships waren de
Nevada-, New Mexico-, Tennessee- en Colorado-klasse slagschepen.

Van 1929 tot 1931 werden USS Pennsylvania en USS Arizona gemoderniseerd. De belangrijkste modificaties waren het vervangen van de kooimasten door paalmasten waarin observatietorens werden aangebracht van drie verdiepingen, het verplaatsen van de 12,5cm secondaire kanonnen naar het hoofddek en de vervanging van de 7,6cm luchtafweerkanonnen door acht moderne 12,5cm kanonnen tegen luchtdoelen. Verder werd de gordelbepantsering met de lucht- en olieruimtes vervangen door antietorpedocompartimenten om de zwaardere en modernere torpedo`s te kunnen weerstaan. De totale standaard waterverplaatsing van de slagschepen liep hierdoor op tot ruim 34.000 ton. De machine-installatie werd tenslotte geheel vernieuwd wat vooral ten goede kwam aan de actieradius van de slagschepen.

Op 7 december 1941, tijdens de Japanse luchtaanval op Pearl Harbor, lagen beide slagschepen van de Pennsylvania-klasse in de Amerikaanse oorlogshaven op Oahu. Tijdens de eerste aanvalsgolf kreeg USS Arizona vier directe en drie indirecte treffers van Japanse pantserdoorborende bommen te verwerken, die afgeworpen werden door Nakajima B5N torpedobommenwerpers. De laatste directe treffer doorboorde het dek van de Arizona bij de voorste 35,5cm torens. Enkele seconden later explodeerde het voorste munitiemagazijn van het slagschip en de interne drukgolf doodde ruim 1.100 bemanningsleden waarvan er nog velen in hun kooi lagen. USS Arizona was, samen met de gekapseisde USS Oklahoma, de enige total loss onder de Amerikaanse slagschepen in Pearl Harbor. USS Pennsylvania lag tijdens de aanval in een droogdok en werd door slechts ťťn Japanse bom getroffen. De schade bleef beperkt en de Pennsylvania kon zonder problemen gerepareerd worden. Vanaf april 1942 was zij volledig inzetbaar en heeft de rest van de Tweede Wereldoorlog gediend bij de US Pacific Fleet waarbij zij heeft deelgenomen aan talloze gevechtsacties tegen de Japanners.

Definitielijst

kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.
torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


USS Pennsylvania 31 mei 1934.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS Arizona in het Panamakanaal, 1921.
(Bron: Wikipedia)


USS Arizona na de grote modernisering van 1929 - 1931.
(Bron: Wikipedia)


USS Arizona in de jaren `30.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS Arizona op zee in de jaren `30.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-12-2011
Laatst gewijzigd:
31-10-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.