Mengele, Josef

Inleiding

Inhoudsopgave

Josef Mengele (1911-1979) werd berucht door de misdaden die hij als kamparts pleegde in concentratiekamp Auschwitz. Hij voerde er gruwelijke medische experimenten uit op gevangenen en stuurde tijdens selecties op het perron van Auschwitz-Birkenau vele Joden en zigeuners naar de gaskamer. Zijn bijzondere belangstelling ging uit naar mensen met een opvallende lichamelijke afwijking, zoals dwerggroei, en tweelingen. Met zijn onderzoek wilde hij een bijdrage leveren aan de nationaalsocialistische rassenleer die uitging van de superioriteit van het Arische ras en de inferioriteit van bevolkingsgroepen als Joden en zigeuners.

In de jaren dertig studeerde Mengele medicijnen en antropologie. Hij maakte toen kennis met de eugenetica, de leer die gericht was op het verbeteren van het ras. Het idee dat het ene ras superieur was aan het andere en dat lichamelijk en geestelijk gehandicapten een bedreiging waren voor de gezondheid van het ras kwam niet voort uit Hitlers brein, maar was gemeengoed binnen de wetenschappelijke wereld in nazi-Duitsland. Tijdens zijn opleiding in de rassenwetenschappen werd zo de basis gelegd voor de misdaden die Mengele later in Auschwitz zou plegen.

Voordat Mengele in het voorjaar van 1943 in Auschwitz gestationeerd werd, diende hij aan het Oostfront als SS-arts. De later zo gevreesde kamparts keerde terug als een hooggedecoreerde oorlogsveteraan die zijn leven had gewaagd voor dat van anderen. Het was in Auschwitz waar hij de medische ethiek naast zich neerlegde en levens nam in plaats van redde. Daarin stond hij echter niet alleen, want zowel in Auschwitz als in andere concentratiekampen en daarbuiten hielden Duitse artsen zich tijdens de oorlog bezig met experimenten op gevangenen en droegen ze bij aan de massamoord op gehandicapten, zigeuners en Joden.

Veel meer dan alle andere nazi-artsen groeide Josef Mengele uit tot het symbool van de perversiteit van de medische wetenschap van nazi-Duitsland. Bijgenaamd ďde engel des doodsĒ werd hij het stereotype van de wrede kamparts die zich bezighield met allerlei bizarre proeven op kampgevangenen. Zijn beruchtheid werd alleen maar groter door het feit dat hij zich na de oorlog in Zuid-Amerika meer dan dertig jaar verborgen wist te houden en tijdens zijn leven nooit opgespoord werd. Nazi-jager Simon Wiesenthal bleef de wereld verrassen met nieuwe ďfeitenĒ over Mengeles verblijfplaats, zelfs toen de nazi-arts allang overleden was zonder dat hij terecht heeft kunnen staan voor zijn misdaden.

Definitielijst

nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
rassenleer
De Duitsers maakten onderscheid tussen mensen op grond van ras.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Nazi-arts Josef Mengele, berucht geworden door de misdaden die hij als kamparts in Auschwitz pleegde.

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
06-03-2012
Laatst gewijzigd:
06-07-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.