Amerikaanse slagschepen van de New Mexico-klasse

Inleiding

Inhoudsopgave

De Amerikaanse slagschepen van de New Mexico-klasse, die in 1914 besteld werden, waren een licht verbeterde versie van de voorgaande Pennsylvania-klasse die bestond uit USS Pennsylvania en USS Arizona. De US Navy had graag een geheel nieuw ontwerp door willen voeren met twaalf 40,5cm kanonnen, maar de Secretary of Navy, Josephus Daniels, weigerde om een dergelijk ambitieus plan te financieren. Dit betekende niet dat er helemaal geen ruimte was om verbeteringen door te voeren aan de nieuwe klasse slagschepen, die oorspronkelijk zou bestaan uit de USS New Mexico en de USS Mississippi. Door de verkoop van twee verouderde slagschepen, Mississippi (BB-23) en Idaho (BB-24), aan Griekenland kwam er geld vrij voor de aanbesteding van een derde New Mexico-class battleship, USS Idaho.

De belangrijkste verbeteringen aan de nieuwe slagschepen waren de klipperboeg en de opstelling van de secondaire kanonnen. Beide verbeteringen werden doorgevoerd omdat de opstellingen van de 12,5cm kanonnen tegen torpedobootjagers op de voorgaande klassen slagschepen, in kazematten onder het hoofddek, te veel zeewater over kregen. Hierdoor waren de secondaire kanonnen op volle zee zo goed als onbruikbaar en vergden zij te veel onderhoud. Bij de slagschepen van de New Mexico-klasse werden daarom veertien 12,5cm kanonnen op de bovenbouw geplaatst. De overige acht werden wel in kazematopstellingen geplaatst, maar twee ervan werden kort na de in dienst stelling al weer verwijderd. De schuin omhoog lopende klipperboeg werd geÔntroduceerd om de zeewaardigheid van de slagschepen te verbeteren en om de hoeveelheid overkomend zeewater te verminderen.

Verder werden bij de drie nieuwe slagschepen verbeterde versies van de 35,5cm 45-kaliber primaire kanonnen gebruikt. De nieuwe 35,5cm 50-kaliber kanonnen waren bijna een meter langer dan hun voorgangers waardoor de schootsafstand en de nauwkeurigheid toenam. Ook de drielingtorens, waarin de kanonnen opgesteld stonden, werden verbeterd. De kanonnen konden in de nieuwe torens onafhankelijk van elkaar in een andere elevatiehoek geplaatst worden. Dit vergemakkelijkte en versnelde het richten van de kanonnen omdat elke toren nu drie verschillende richtschoten kon afvuren in een enkel salvo.

De New Mexico-klasse was de derde klasse Amerikaanse slagschepen die voldeed aan het concept van de Standard-type battleships. Dit was een productielijn van in totaal twaalf slagschepen verdeeld over vijf klassen die door de US Navy tussen 1916 en 1923 in dienst gesteld werden. De slagschepen konden zodoende samen een slaglinie vormen. Bij het principe hoorden een groot schietbereik van de primaire kanonnen, een betrekkelijk lage maximale snelheid om de actieradius te vergroten, een compacte tactische radius van 650 meter en een goede schadebeperking door het gebruik van waterdichte schotten en brandbestrijdingsmiddelen. De andere klassen Standard-type battleships waren de Nevada-, Pennsylvania-, Tennessee- en Colorado-klasse slagschepen.

USS Mississippi en USS Idaho kregen de beschikking over de normale geared stoomturbines, maar USS New Mexico werd uitgerust met het zogenaamde turbo-electric propulsion system van General Electric. Hierbij werden door stoomturbines en generatoren elektromotoren van stroom voorzien die de vier schroefassen aandreven. Het grote voordeel van deze machine-installatie was dat er minder stoomturbines nodig waren. Hierdoor had het turbo-elektrische systeem slechts eenderde van de ruimte nodig in de machinekamers vergeleken met de gewone direct door stoomturbines aangedreven schroefassen. De grote nadelen van het turbo-elektrische systeem waren het grotere brandstofverbruik en het feit dat alle elektrische aansluitingen samenkwamen in een enkele schakelruimte. Hierdoor kon het hele slagschip lamgelegd worden door een enkele ongelukkige treffer. De elektrische aandrijving werd tijdens de grote moderniseringsperiode, van 1931 tot 1933, dan ook vervangen door een conventionele aandrijving.

In 1941 werden de drie New Mexico-klasse slagschepen, die gezamenlijk Battleship Division 3 vormden, overgeplaatst van de Pacific Fleet naar de Atlantic Fleet. Hierdoor ontsprongen zij de dans bij de Japanse luchtaanval op Pearl Harbor. Na deze aanval werden de slagschepen, ter vervanging van de beschadigde slagschepen in Pearl Harbor, weer teruggehaald naar de Amerikaanse Pacifische vloot. De drie slagschepen waren als artillerieplatformen actief betrokken bij de strijd in de Pacific tot de overgave van Japan in augustus 1945. USS New Mexico en USS Idaho werden kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar USS Mississippi werd in 1946 omgebouwd en met boegnummer AG-128 in dienst gesteld als artillerie-instructie schip. In de jaren vijftig werd het slagschip gebruikt als proefplatform voor raketsystemen. In 1956 werd de Mississippi voor sloop verkocht.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
kaliber
De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
slagschip
Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


USS Mississippi vlak voor de Tweede wereldoorlog.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS New Mexico in de Puget Sound op 6 oktober 1943, de klipperboeg is duidelijk te zien.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


USS Idaho, USS New Mexico en USS Mississippi in Pearl Harbor, december 1943.
(Bron: Wikipedia)


USS Idaho bombardeert Okinawa, april 1945.
(Bron: Courtesy of Michael W. Pocock)


Artillerie-instructie schip USS Mississippi AG-128.
(Bron: Navsource)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
03-01-2012
Laatst gewijzigd:
30-10-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.