Slag in de Koraalzee

Voorwoord

Inhoudsopgave

De Slag in de Koraalzee, die van 4 tot 9 mei 1942 plaats vond en uitgevochten werd door de Keizerlijke Japanse Marine en de US Navy, bijgestaan door de Royal Australian Navy (RAN), was in meerdere opzichten een bijzondere gebeurtenis. Het was de eerste zeeslag in de geschiedenis die uitgevochten werd door alleen vliegdekschepen. De vliegdekschepen die betrokken waren bij de Slag in de Koraalzee hebben elkaar tijdens het gevecht niet te zien gekregen, wat eveneens nog nooit eerder gebeurd was. Bovendien was het een zeeslag waarbij beide partijen, vooral door onervarenheid, grove fouten begingen.

Na de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor, de basis van de US Pacific Fleet op Oahu, HawaÔ, op 7 december 1941, waren de Amerikanen zwaar aangeslagen. De gedurfde Doolittle Raid, op 18 april 1942, had echter aangetoond dat de Japanners niet onaantastbaar waren. Bovendien had het succes van de luchtaanval, met 16 B-25 Mitchell bommenwerpers op het Japanse thuisland, de Amerikanen een morele boost gegeven. Zowel de Amerikaanse strijdkrachten, de Amerikaanse burgers en hun politieke leiders geloofden in een, althans op termijn, geallieerde overwinning. Het omslagpunt van geallieerde nederlagen naar successen, dat met de Doolittle Raid was ingezet, werd met de Slag in de Koraalzee voortgezet.

Gedurende de eerste maanden van 1942 hadden de Japanse strijdkrachten Brits MaleisiŽ, Nederlands Oost-IndiŽ, Singapore, Wake Island, New Britain, de Gilbert Islands, Guam en de Filippijnen bezet. Van februari tot begin april 1942 hadden de Japanners eveneens het noordelijke gedeelte van Nieuw-Guinea bezet. De belangrijkste redenen voor de veroveringen waren het in bezit komen van grondstoffen en het bezetten van strategische punten. De eerstvolgende prioriteit voor de Japanners was het beschermen en verdedigen van de veroverde gebieden door het bezetten van een ring van strategisch belangrijke eilanden in de Pacific. Bovendien zou geheel Nieuw-Guinea veroverd dienen te worden om AustraliŽ en Nieuw-Zeeland te isoleren of om als mogelijke opstap te dienen voor een eventuele invasie van AustraliŽ. Om dezelfde redenen zouden de Solomoneilanden, Nieuw-CaledoniŽ en Fiji bezet moeten worden.

In het kader van deze plannen opperde Vice Admiral Shigeyoshi Inoue, bevelhebber van de Japanse 4e vloot, ook wel South Seas Force genoemd, om Tulagi, een eilandje behorende tot de Solomoneilanden iets ten noorden van Gualdalcanal, te bezetten en er een vliegveld aan te leggen. Hij stelde eveneens voor om een amfibische landing uit te voeren bij Port Moresby, de hoofdstad van Australisch Nieuw-Guinea. Vanuit Port Moresby zouden landgestationeerde vliegtuigen Noord-AustraliŽ kunnen bereiken en een Australisch isolement kunnen afdwingen. Vanaf een vliegveld op Tulagi konden aanvallen op Nieuw-CaledoniŽ en Fiji ingezet worden. Het Japanse leger, dat geen troepen wilde leveren om AustraliŽ binnen te vallen, en de generale staf van de Japanse marine stemden in en beloofden Inoue alle medewerking.

Halverwege april 1942 hadden het Japanse leger en de Japanse marine een plan ontwikkeld onder codenaam MO. Dit plan omvatte de invasie van Port Moresby, door troepen van het leger. Op 10 mei zou het Australische bolwerk ingenomen moeten zijn. De marine zou deze invasie ondersteunen en bovendien op 3 mei Tulagi bezetten en er een basis voor water- en verkenningsvliegtuigen inrichten. Na het voltooien van plan MO zouden de veroveringen van Fiji, Samoa en Nieuw-CaledoniŽ, onder codenaam FS, en de veroveringen van de eilanden Nauru en Ocean ten noordoosten van de Solomoneilanden, onder codenaam RY, plaats vinden. De opperbevelhebber van de Japanse marine, Admiral Isoroku Yamamoto, was inmiddels bezig met het voorbereiden van de invasie van Midway, plan MI. Dit atol ten westen van HawaÔ zou deel uit moeten gaan maken van de verdedigingsgordel van de Japanse veroverde gebieden. Bovendien wilde Yamamoto de Amerikaanse vliegdekschepen tot een beslissende slag dwingen en zo de US Navy een vernietigende klap toebrengen. Ondanks dat hij plan MI van veel groter belang achtte dan plan MO gaf Yamamoto toestemming om de grote vliegdekschepen Zuikaku en Shokaku en het kleinere vliegdekschip Shoho, samen met de bijbehorende kruisers en torpedobootjagers, tijdelijk toe te wijzen aan Inoue met het risico dat dit ten koste zou gaan van zijn eigen plannen.

Definitielijst

invasie
Gewapende inval.
Raid
Snelle militaire overval in vijandelijk gebied.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Een dampexplosie hult USS Lexington in een enorme paddestoelvormige rookkolom, 8 mei 1942 in de Koraalzee.
(Bron: The Atlantic)


Japanse expansie van 1937 tot 1942.
(Bron: Wikipedia)


De Japanse Vice Admiral Shigeyoshi Inoue was de bedenker en bevelhebber vande voorgenomen invasie van Port Moresby.
(Bron: Wikipedia)


Port Moresby voor de Tweede Wereldoorlog.
(Bron: Ibiblio)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
16-01-2012
Laatst gewijzigd:
16-05-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.