Slag bij Midway

Voorwoord

Inhoudsopgave

De Slag bij Midway, die tussen 3 en 7 juni 1942 uitgevochten werd door Amerikaanse en Japanse gevechtsvliegtuigen vanaf vliegdekschepen, was ťťn van de belangrijkste zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog. Dit was slechts zes maanden na de Japanse aanval op Pearl Harbor waarbij de Amerikaanse slagschepen van de US Pacific Fleet voor onbepaalde tijd werden uitgeschakeld. Na de nederlaag was het Amerikaanse moreel bijzonder laag. De Amerikanen waren aangeslagen en werden door de verrassende Japanse aanval op HawaÔ meegezogen in de Tweede Wereldoorlog. Zij hadden een snelle overwinning nodig, maar zouden daar tot april 1942 op moeten wachten. Op 18 april van dat jaar voerde Lieutenant Colonel Doolittle, met 16 North American B-25 Mitchell bommenwerpers die opgestegen waren van het vliegdekschip USS Hornet (CV-8), succesvolle bombardementen uit op Tokyo en andere belangrijke Japanse steden. Hoewel de schade aan de steden in Japan bijzonder klein was, was de Doolittle Raid een enorme morele opsteker voor de Amerikanen.

De tweede morele boost voor de Amerikanen kwam na de Slag in de Koraalzee, die nauwelijks een maand voor de Slag bij Midway plaats vond. Deze slag was nog een tactische overwinning voor de Japanners omdat zij belangrijkere vijandelijke schepen tot zinken wisten te brengen dan hun Amerikaanse tegenstanders. Het werd echter een strategische overwinning voor de Amerikanen omdat zij de Japanse invasies van Port Moresby, in Zuid-Nieuw Guinea, en Nauru konden tegenhouden. Hierdoor werd AustraliŽ niet geÔsoleerd en bovendien konden de Japanners de twee belangrijke vliegdekschepen Shokaku en Zuikaku niet inzetten bij Midway. Tijdens de Slag bij Midway verloren de Japanners vier grote vliegdekschepen en meer dan 100 ervaren piloten, buiten even zovele minder ervaren piloten, die niet meer vervangen konden worden. Hierdoor herstelde het evenwicht in sterkte van de Japanse en Amerikaanse oorlogsvloten en niet lang daarna namen de Amerikanen, samen met hun bondgenoten, het strategische initiatief in de oorlog in de Pacific.

De Japanse strijdkrachten waren vanaf begin december 1941 tot april 1942 zeer succesvol geweest en hadden vele van hun tactische oorlogsdoelen bereikt. Om aan grondstoffen te komen voor een onafhankelijk en zelfvoorzienend Japans keizerrijk hadden zij in een hoog tempo Brits MaleisiŽ, Singapore, Nederlands Oost-IndiŽ, de Filippijnen, het noorden van Nieuw-Guinea en een aantal Amerikaanse eilanden in de Pacific bezet. Om de veroveringen veilig te kunnen stellen en doelmatig te kunnen verdedigen was het nodig om nog een aantal strategisch gelegen eilanden in de Pacific te veroveren. Om AustraliŽ en Nieuw-Zeeland te isoleren zouden geheel Nieuw-Guinea, Samoa, Nieuw-CaledoniŽ en Fiji eveneens veroverd moeten worden. Doordat de Amerikanen een strategische en morele overwinning behaalden in de Slag in de Koraalzee moesten de invasies van Zuid-Nieuw-Guinea en Nauru opgeschort worden.

De opperbevelhebber van de Japanse Keizerlijke Marine, Admiral Isoroku Yamamoto was groot voorstander van het onmiddellijk uitbreiden van de verdedigingsgordel rond de veroverde gebieden in de Pacific door de Midway Islands en de Aleoeten in het zuidwesten van Alaska te veroveren. Hij had hier al operationele plannen voor klaar liggen onder de codenamen MI en AL. Hij hoopte hierbij een dubbelslag te maken door de US Pacific Fleet tot een slag te dwingen waarbij de Amerikaanse oorlogsvloot vernietigd moest worden. De generale staf van de Japanse marine, onder leiding van Admiral Osami Nagano, wilde liever eerst AustraliŽ en Nieuw Zeeland isoleren door de eerder genoemde eilanden te veroveren. Het Keizerlijke Japanse Leger wilde liever zoveel mogelijk gebieden in China veroveren. De Doolittle Raid maakte aan alle Japanse militaire en politieke leiders duidelijk dat Yamamoto gelijk moest hebben. Bovendien had de strategisch verloren Slag in de Koraalzee de veroveringen in de South-Pacific, althans voorlopig, opgehouden. Yamamoto kreeg het groene licht om zijn plannen uit te voeren.

Definitielijst

Raid
Snelle militaire overval in vijandelijk gebied.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


USS Yorktown getroffen door Japanse bommen tijdens de Slag bij Midway.
(Bron: Navsource)


Japanse luchtaanval op Midway, 4 juni 1942.
(Bron: History.navy)


Japanse expansie in de eerste helft van 1942.
(Bron: P. Kimenai Go2War2)


De opperbevelhebber van de Japanse Keizerlijke Marine, Admiral Isoroku Yamamoto.
(Bron: Wikipedia)


De bevelhebber van de US Pacific Fleet, Admiral Chester W. Nimitz.
(Bron: Worldwar2database)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
10-03-2012
Laatst gewijzigd:
17-03-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.