Hitler tijdens de Duitse inval in het Westen

Waar was Adolf Hitler in mei en juni van 1940?

Inhoudsopgave

In de namiddag van 9 mei 1940 verliet Hitlers Sonderzug het station Finkenkrug in Berlijn. Bijna niemand van de inzittenden wist precies waar de reis naartoe ging, voor sommigen leek het zelfs te gaan om een pinksterreisje. Maar niets was minder waar. De reis, die was gepresenteerd als bezoek aan de Duitse troepen in Denemarken en Noorwegen, nam namelijk een interessante wending toen de trein na Hamburg afboog naar het westen. Er was vanaf dat moment geen twijfel meer over het doel van de reis. Toen, nadat adjudant Nicolaus von Below de laatste weerberichten doorgaf, Hitler beval dat de aanval op het westen voor de volgende ochtend om 5.30 uur vaststond, was het duidelijk: Het zou nog maar enkele uren duren voordat Frankrijk, Nederland, BelgiŽ en Luxemburg werden aangevallen door het Duitse leger.

De trein reed intussen door in de richting van het zuidwesten van Duitsland, naar het dorpje Euskirchen in Noordrijn-Westfalen. Daar stapte Hitler in een auto die hem naar zijn favoriete hoofdkwartier bracht: het Felsennest.

Van Hitlers lotgevallen tijdens de aanval op het westen (die de codenaam 'Fall Gelb' kreeg) bestaat propagandamateriaal, dat voornamelijk van de hand is van Hitlers hoffotograaf Heinrich Hoffmann. Het werd ooit gepubliceerd onder de titel 'Hitler im Westen'. Aan de hand van het chaotisch gerangschikte en ongedateerde fotomateriaal is toch te reconstrueren waar Hitler verbleef in mei en juni 1940. De foto's geven niet alleen een beeld van Hitler aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maar ook van zijn bezoekjes aan de Belgische en Noord-Franse regio's die hij kende uit de tijd dat hij soldaat was in de Eerste Wereldoorlog.

FŁhrerhoofdkwartier Felsennest

Hitler arriveerde in zijn hoofdkwartier in de Eifel om vijf uur 's ochtends op 10 mei. Vijfendertig minuten later begon de aanval op het westen. Het dorpje Rodert, vlakbij het hoofdkwartier, stond vanaf dat moment voor een groot deel in het teken van Hitler en zijn gevolg, dat onder andere bestond uit de leden van zijn staf zoals Wilhelm Keitel, Julius Schaub, Alfred Jodl, Karl Brandt, Rudolf Schmundt, Nicolaus von Below en Karl-Jesco von Puttkamer. In het dorpje waren verschillende huizen die plaats boden aan soldaten en bezoekers en in het dorpshuis was een bioscoop die Hitler bijna dagelijks bezocht om films over de vorderingen in de strijd te kunnen zien. Veel van de kopstukken van het Duitse rijk, zoals Hermann GŲring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Erich Raeder en Joachim von Ribbentrop zouden het Felsennest in de komende periode bezoeken.

In een verklaring voor de soldaten aan het westfront zei Hitler die ochtend: 'Het uur van de beslissende strijd voor de Duitse natie is begonnen. De vandaag begonnen strijd zal beslissen over de toekomst van de Duitse natie voor de komende duizend jaar!' Een dag later had Hitler in het nabijgelegen Forsthaus HŁlloch een bespreking met opperbevelhebber Generaloberst Walther von Brauchitsch, die een uur of twee duurde. Hitler zou toen al gezegd hebben dat hij verheugd was over de goede resultaten tot dan toe.

Hitlers FŁhrerhoofdkwartieren
Overal in Europa zijn voor Hitler hoofdkwartieren gebouwd, bedoeld om troepenbewegingen te coŲrdineren vanuit een plek dichter bij het front dan Berlijn. Tijdens de veldtocht in Polen gebruikte Hitler zijn privť-trein daar nog voor, maar vanaf de aanval op het westen gebruikte hij meestal speciaal voor hem gebouwde hoofdkwartieren. Een aantal daarvan is nooit of maar heel kort gebruikt door Hitler zelf.
De FŁhrerhoofdkwartieren bestonden vaak uit verschillende Sperrkreise (verdedigingszones). Hitlers bunker, barak of woonhuis bevond zich in de binnenste ring. De staf, bewaking en eventuele gasten verbleven in de directe omgeving. In die omgeving bevonden zich ook het luchtafweergeschut, eventuele bunkers en een vliegveld. Deze indeling gold niet alleen voor de beroemde Wolfsschanze in Oost-Pruisen in het huidige Polen, waar Von Stauffenberg op 20 juli 1944 bijna een einde aan Hitlers leven maakte, maar ook voor bijvoorbeeld Hitlers villa op de Obersalzberg in de Zuid-Duitse Alpen.
Het bekendste FŁhrerhoofdkwartier is ongetwijfeld de FŁhrerbunker in de tuin van de Reichskanzlei in Berlijn, waar Hitler zelfmoord pleegde. Speciaal voor hem gebouwde hoofdkwartieren waren verder Tannenberg (Zwarte Woud) en Adlerhorst (Hessen) in Duitsland, Wolfsschlucht 1 in BelgiŽ, Wolfsschlucht 2 en 3 in Frankrijk en Wehrwolf in de OekraÔne. Ook het Felsennest was zo'n hoofdkwartier. Op een heuvel net buiten Rodert, op nog geen honderd kilometer van de Nederlandse grens, zijn nog steeds de resten terug te vinden dit voormalige hoofdkwartier. De bunkers die op de huidige Eselsberg buiten het dorpje lagen, zijn aan het einde van de oorlog, waarschijnlijk door de Duitsers zelf, opgeblazen.

Definitielijst

Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Adolf Hitler bij de ingang van de Felsennestbunker.
(Bron: Heinrich Hoffmann)


De Felsennestbunker in 1940.
(Bron: Heinrich Hoffmann)


Adolf Hitler en zijn adjudant Schmundt op het pad tussen het hoofdkwartier en het dorp.
(Bron: Heinrich Hoffmann)


Tussen de bomen zijn de resten van de bunkers terug te vinden.
(Bron: The Hitlerpages)


De opgeblazen bunkers van de legerleiding in de bossen in de buurt van Rodert.
(Bron: The Hitlerpages)

Informatie

Artikel door:
Sjoerd de Boer
Geplaatst op:
03-04-2012
Laatst gewijzigd:
05-08-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.