Slag om de Seelower Höhen

Inleiding

Inhoudsopgave

Inleiding

De slag om de Seelower Höhen vond plaats tussen 16 en 19 april 1945 als onderdeel van het Seelow-Berlijn offensief (16 april – 2 mei 1945) en werd uitgevochten tussen de ingegraven Duitse Heeresgruppe Weichsel en drie Sovjetfronten. De slag was één van de laatste defensieve veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. De Seelower Höhen worden ook wel de ‘poorten van Berlijn’ genoemd omdat de hoogten vanuit het oosten het laatste natuurlijke obstakel vormen richting Berlijn. De slag resulteerde in de omsingeling van de Duitse 9. Armee en de wanhoopsslag bij Halbe in mei 1945.

Geografische identiteit: Seelower Höhen en Oderbruch

De Seelower Höhen, genoemd naar de provinciestad Seelow, vormen een hoogte aan de rand van de zogenaamde Oderbruch, een moerasgebied 70 kilometer ten oosten van Berlijn in de huidige deelstaat Brandenburg. De Oderbruch maakt deel uit van de Ostbrandenburgische Platte (2716 km2) en is ongeveer 70 kilometer breed en 20 kilometer diep. De oppervlakte van het moerasgebied bedraagt ongeveer 640 km2 en het hoogste punt bevindt zich 12 meter boven de zeespiegel. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte velden en weiden omringd door hekken en kleine bomen. De wegen en paden worden begrensd door struiken en bomen. De rivier de Oder maakt een belangrijk deel uit van dit gebied met haar maximale breedte van 300 meter en 2,5 meter diepte.

Het hoogste punt van de Seelower Höhen is 48 meter boven de Oder gelegen. De oostelijke hellingen van de Seelower Höhen kennen een maximale hellingsgraad van ongeveer 70% (wat gelijk staat aan hoek van 35 graden). De westelijke kant van de Seelower Höhen wordt gekenmerkt door een ravijn-achtig landschap. De hoogte wordt omringd door een groot en dicht bosgebied. Tijdens de oorlog waren in dit gebied al twee Reichsstraßen en talloze landwegen, alsmede spoor- en tramwegen aanwezig. In het voorjaar staan grote delen van het gebied onder water door het smeltwater.

Definitielijst

Armee
Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
Heeresgruppe
Was de grootste Duitse grondformatie en was direct ondergeschikt aan het OKH. Bestond meestal uit een aantal Armeen met weinig andere direct ondergeschikte eenheden. Een Heeresgruppe opereerde in een groot gebied en kon een paar 100.000 man groot worden.
offensief
Aanval in kleinere of grote schaal.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De Oderbruch tegenwoordig.
(Bron: Wikipedia (Lienhard Schulz))


De Oder in de winter.
(Bron: Wikipedia (Ralf Roletschek))

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
06-05-2012
Laatst gewijzigd:
28-10-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.