Identificatie Nederlandse (hulp-)mijnenvegers

Voorwoord

Inhoudsopgave

In de zomer van 1939 beschikte de Koninklijke Marine in Nederland over acht mijnenvegers. De vier stalen mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse, Hr. Ms. Abraham van der Hulst, Hr. Ms. Pieter Florisz, Hr. Ms. Willem van Ewijck en Hr. Ms. Jan van Gelder en de vier tot mijnenveger omgebouwde sleepboten Hr. Ms. M1, Hr. Ms. M2, Hr. Ms. M3 en Hr. Ms. M4. De mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse vormden Divisie Mijnenvegers I en waren gestationeerd in Den Helder. Divisie Mijnenvegers II, die opereerde vanuit IJmuiden, bestond uit de M1 t/m M4. Deze twee mijnenvegerdivisies waren volgens de marine niet voldoende om in oorlogstijd de Nederlandse kustwateren vrij van vijandelijke mijnen te houden. Daarom werden er tijdens de mobilisatie in augustus 1939, vier IJmuidense visserstrawlers gevorderd en omgebouwd tot hulpmijnenveger. Deze schepen werden onder hun eigen naam in dienst gesteld als Hr. Ms. Alkmaar, Hr. Ms. Azimuth, Hr. Ms. Hollandia en Hr. Ms. Walrus. Bovendien werden er nog eens zes trawlers gevorderd die werden uitgerust om dienst te doen als boeienleggers.

De vier hulpmijnenvegers vormden samen met de boeienschepen Hr. Ms. Aneta en Hr. Ms. Bloemendaal Divisie Mijnenvegers III en werden gestationeerd in Hoek van Holland. De vissersboten Hr. Ms. Ewald en Hr. Ms. Witte Zee werden als boeienschepen toegevoegd aan Divisie Mijnenvegers I terwijl de trawlers Hr. Ms. Amsterdam en Hr. Ms. Maria R. Ommering deze rol toebedeeld kregen bij Divisie Mijnenvegers II. De Amsterdam werd in juni 1940 in Engeland omgedoopt in Hr. Ms. Andijk.

Voor de Koninklijke Marine in Nederland was het niet moeilijk om de individuele schepen van de Nederlandse divisies I en II van elkaar te onderscheiden omdat er op de mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse de letters E, F, G en H waren aangebracht. Op de mijnenvegers van divisie II stonden de naamseinen M1 t/m M4. Voor de derde mijnenvegerdivisie moest echter iets anders bedacht worden.

In Nederlands Oost-IndiŽ beschikte de Koninklijke Marine vanaf oktober 1937 eveneens over acht mijnenvegers. De vier stalen mijnenvegers van de A-klasse, Hr. Ms. A, Hr. Ms. B, Hr. Ms. C en Hr. Ms. D, waren al sinds 1930 gestationeerd in de Nederlandse kolonie. In 1937 kwamen de vier Jan van Amstel-klasse mijnenvegers, Hr. Ms. Jan van Amstel, Hr. Ms. Pieter de Bitter, Hr. Ms. Abraham Crijnssen en Hr. Ms. Eland Dubois de mijnendienst in de Oost versterken. Toen de vier Jan van Amstel-klasse mijnenvegers uit Nederland vertrokken voerden zij de naamseinen A, B, C en D, maar aangekomen in Nederlands Oost-IndiŽ werden deze aangepast in AM, BT, CR, en DB omdat Hr. Ms. A t/m D de eerder genoemde letters als naamsein voerden. Hr. Ms. A t/m D vormden Divisie Mijnenvegers I en de Jan van Amstels vormden Divisie Mijnenvegers II.

In 1938/1939 werden 27 schepen van de Dienst der Gewestelijke Vaartuigen en twee sleepboten gevorderd en omgebouwd tot hulpmijnenveger omdat het aantal van acht mijnenvegers verre van voldoende was om de enorme Indonesische archipel mijnenvrij te houden. Deze 29 hulpmijnenvegers hadden geen naamseinen en net als in Nederland moest er iets bedacht worden om de individuele schepen te kunnen identificeren.

Definitielijst

Divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
kolonie
Overzees gebiedsdeel.
mobilisatie
Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Hr. Ms. M1, duidelijk herkenbaar aan haar boegnummer.
(Bron: Wikipedia)


Hr. Ms. Willem van Ewijck met een duidelijke letter E op de zijkant.
(Bron: Wikipedia)


De gevorderde stoomtrawler Alkmaar.
(Bron: Marinematen)


Hr. Ms. B, duidelijk herkenbaar.
(Bron: Wikipedia)


Hr. Ms. Pieter de Bitter met het aangepaste boegnummer.
(Bron: Maritiem digitaal)

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
12-12-2012
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.