Overval op gevangenentransport en Duitse vergelding in Dokkum op 22 januari 1945

Inleiding

Inhoudsopgave

"Toen heeft de bezetter wraak genomen. Hij heeft in volstrekte strijd met het volkenrecht, dat zulke maatregelen expressis verbis verbiedt, twintig menschen uit de gevangenis gehaald, die naar Dokkum gebracht en ze daar in groepjes van vijf doodgeschoten".

Een paar regels uit een artikel in verzetskrant Trouw van februari 1945. De wraak van de Duitse bezetter, onder leiding van SS- HauptsturmfŁhrer Artur Albrecht vond plaats op een koude winterdag, 22 januari 1945. Uit Groningen en Leeuwarden had de Sicherheitsdienst (SD) 20 gevangenen opgehaald en naar Dokkum vervoerd. De mannen hadden geen idee wat de reden van hun plotselinge transport was. Ze hielden uiteindelijk halt bij de eerste huizen van Dokkum aan de Woudweg. Een eindje het weiland in werden ze enige tijd later in groepjes van vijf doodgeschoten door een vuurpeloton. De eerste vijf dode mannen moesten door de anderen die nog zouden volgen "netjes" naast elkaar op hun rug worden gelegd. Behalve het laatste groepje van vijf, zij bleven nagenoeg liggen zoals ze neervielen. Op bevel van Albrecht en zijn mannen moesten de lichamen 24 uur blijven liggen, als afschrikwekkend voorbeeld voor het verzet en de bevolking. Pas toen mochten de lichamen worden geborgen en begraven.

Nog ieder jaar op 22 januari wordt deze zwarte dag in de recente geschiedenis van Dokkum herdacht. Een monument staat er langs de weg als teken van herdenking en herinnering aan 20 jonge mannen aan wier leven abrupt een einde kwam door de kogels van de Duitse bezetter. Een bezetter die slechts een kleine drie maanden later uit Dokkum en omstreken verdwenen was. Wat ging er vooraf aan deze tragedie, wat was de verzetsdaad die leidde tot deze wraakactie op 22 januari 1945.

Definitielijst

Sicherheitsdienst (SD)
De nationaal-socialistische inlichtingen en (contra)spionagedienst van de SS.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


De Woudweg in 1945. Rechtsonder de ďexecutieplaatsĒ.
(Bron: Tresoar.nl)


De Woudweg anno 2012 (monument net zichtbaar achter de boom geheel rechts).

Informatie

Artikel door:
Auke Eelkema
Geplaatst op:
24-01-2013
Laatst gewijzigd:
01-02-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.