Anders, Wladyslaw

Inleiding

Inhoudsopgave

Inleiding

Władysław Anders was een Poolse generaal die tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Groot-Poolse Opstand (1918-1919), de Sovjet-Poolse Oorlog (1919-1921) en de Tweede Wereldoorlog gediend heeft. Tijdens zijn militaire dienst is hij maar liefst acht keer gewond geraakt. Zijn grootste wapenfeit is de overwinning op de Duitsers in de beroemde slag om Monte Cassino in 1944. Na de oorlog leefde hij in ballingschap en overleed hij uiteindelijk in 1970.

Jeugd en opleiding

Władysław Anders werd op 11 augustus 1892 geboren in het dorpje KrośniewiceĖBłonie, nabij Kutno. Dit gebied behoorde in deze periode nog tot het Russische Keizerrijk. Zijn ouders, Albert en Elizabeth Anders, waren van Baltisch-Duitse afkomst. Hij had drie broers en ťťn zus. Anders haalde zijn diploma aan een middelbare school in Warschau. Al vroeg ontstond er bij hem de belangstelling voor paarden en cavalerie.

Begin militaire carriŤre

In september 1910 sloot hij zich vrijwillig aan bij het tsaristische Russische Leger en genoot hij een opleiding als reserveofficier. Na het slagen voor zijn examen werd hij bevorderd tot officier (praporszczyka). In 1912 nam hij deel aan een drie maanden lange reservetraining bij de 19e Huzaren in Riga. Ondertussen was hij ook een studie begonnen aan de Technische Universiteit van Riga en sloot hij zich daar aan bij de Poolse studentenvereniging ĎArkoniaí.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Anders als luitenant in het 1e Krechowiecki Lansiersregiment en raakte hij drie keer gewond. Hij werd bevorderd tot kapitein in 1916 en in 1917 studeerde hij af aan een verkorte opleiding aan de Generale Staf Academie in St. Petersburg. Tijdens de Februarirevolutie (1917) was hij gestationeerd in RoemeniŽ als chef-staf in de Russische 7e Jagerdivisie. Kort daarna besloot hij om zich aan te sluiten bij het 1e Poolse Korps (I Korpus Polski w Rosji) in het tsaristische leger , onder generaal Jůzef Dowbor-Muśnicki. Dit korps vocht tegen de bolsjewisten aan de zijde van de Duitsers en kwam op voor de belangen van de Polen op Russisch grondgebied.

Na de capitulatie van het Duitse Keizerrijk in 1918 sloot hij zich aan bij het leger van Groot-Polen als chef-staf en nam hij deel aan het Groot-Poolse Opstand (1918-1919) in de destijds Pruisische provincie Posen (huidige Poolse Poznan). Tijdens de Sovjet-Poolse Oorlog (1919-1920) diende hij als luitenant-kolonel in het 15e Poznan Ulanenregiment en raakte hij gewond tijdens de Slag om de Berezina (1919). Anders werd op 15 juli 1920 gepromoveerd tot majoor en ook mocht hij de rang van luitenant-kolonel gebruiken met goedkeuring van hogerhand. Een jaar later werd deze rang officieel aan hem toegekend.

Majoor Władysław Anders begon in oktober 1921 een studie aan de Militaire Hogeschool (…cole Supťrieure de Guerre) in Parijs en keerde in 1924 als kolonel terug in Polen, waar hij benoemd werd tot chefvan de eigen staf van de Inspecteur-generaal van de Cavalerie Tadeusz Rozwadowski. In november 1925 werd Anders benoemd tot garnizoenscommandant van Warschau.

Tijdens de mei-staatsgreep (12-14 mei 1926) van maarschalk Jůzef Piłsudski diende Anders aan de kant van de regering als chef-staf. Tussen 1928 en 1939 was hij garnizoenscommandant van Baranowicze en commandant van de Kresowa en Nowogrůdzka Cavaleriebrigade. In 1932 leidde hij het nationale Poolse team tijdens de ruiterevenementen van de Club van Naties in Nice (Frankrijk) en won hij vier 1e prijzen. Anders werd op 1 januari 1934 gepromoveerd tot brigadier-generaal.

Definitielijst

capitulatie
Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
cavalerie
In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
maarschalk
Hoogste militaire rang, legeraanvoerder.
staatsgreep
Poging om met geweld de macht in de staat over te nemen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Generaal Wladyslaw Anders.
(Bron: Wikipedia)


Brigadier-generaal Wladyslaw Anders (midden) in 1937.
(Bron: Wikipedia)

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
16-02-2013
Laatst gewijzigd:
02-06-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.