Beleg van Breslau

Voorbeschouwing

Inhoudsopgave

Inleiding

Het beleg van Breslau (het huidige Poolse Wroclaw) duurde maar liefst tachtig dagen en werd uitgevochten tussen het Sovjet 6e Leger en het garnizoen van de Festung Breslau. Uiteindelijk zou het Rode Leger er niet in slagen om Breslau daadwerkelijk te veroveren, maar Kommandant der Festung General der Infanterie Hermann Niehoff capituleerde op 6 mei 1945 en droeg de stad aan de Sovjets over. Het beleg van Breslau is de geschiedenis ingegaan als ťťn van de bloedigste slagen uit de Tweede Wereldoorlog, met vele duizenden slachtoffers aan beide zijden. Velen vergelijken de gevechten om en in Breslau met die van Stalingrad.

Voorbeschouwing

De stad Breslau werd op 25 juli 1944 door Adolf Hitler tot ĎFestungí verklaard, en hij gaf hierbij het bevel om deze stad dan ook koste wat het kost te verdedigen. Karl Hanke (de Gauleiter van Neder-SileziŽ sinds 1941) werd door Hitler benoemd tot de ĎKampfkommandantí. Op 25 augustus 1944 begon men met de aanleg van fortificaties en veldstellingen ter versterking van de Festung Breslau. De coŲrdinatie van deze voorbereidingen lag in handen van Generalmajor der Artillerie Johannes Krause, die op 25 september 1944 benoemd werd tot eerste commandant van de Festung. Hij werd hierin ondersteund door Hanke.

Op 15 september 1944 gaf Hanke een toespraak in de Jahrhunderthalle, waarin hij de introductie van een tienuurse werkdag eiste om zodoende de uitbreiding van de Festung Breslau te bevorderen. In oktober 1944 werd Breslau voor het eerst door de Sovjet-luchtmacht gebombardeerd. Begin januari 1945 werd Karl Hanke gevraagd naar de toekomst van Breslau, waarop hij antwoordde:

ďRussen zullen het nooit innemen. Ik zal het nog liever tot de grond afbranden.Ē

Definitielijst

Artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
Gauleiter
Leider en vertegenwoordiger van de NSDAP in een Gau.
Infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
Rode Leger
Leger van de Sovjetunie.

Pagina navigatie

AfbeeldingenGauleiter Karl Hanke in april 1941.
(Bron: Bundesarchiv)

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
14-03-2013
Laatst gewijzigd:
11-01-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.