KV-2

De Winteroorlog: stimulans tot ontwikkeling

Inhoudsopgave

Inleiding

De KV-2 is een zware Sovjettank uit de Tweede Wereldoorlog. De tank is een artillerieversie van de KV-1 tank. Eerst stond de KV-2 bekend onder de aanduiding 'большой башни' (Ďgrote koepelí). De KV-2 is ontworpen om bunkers en versterkte linies te vernietigen. Het is een tank met een krachtige houwitser. De KV-2 werd ingezet tussen 1940 en 1941. Bij de productie van de KV-2 werd het zware pantser van de KV-1 tank gecombineerd met de idee van artilleriegeschut. Net als de KV-1 is de KV-2 vernoemd naar de Sovjet-volkscommissaris van Defensie: Kliment E. Voroshilov.

Het grote gewicht, de omvang en de traagheid van de KV-2 zorgden ervoor dat weinig exemplaren gebouwd werden. De tank werd gefabriceerd in de Kirov (Кировский Завод) fabriek (LKZ) in Leningrad en in ChTZ (Chelyabinsk tractorfabriek). Die fabrieken produceerden machines en tanks. Vůůr de overplaatsing van Sovjetfabrieken naar de Oeral, werd de productie van de tank stopgezet. Dit omdat artillerietanks op het slagveld van 1941 en 1942 niet bruikbaar meer waren.

De Winteroorlog: stimulans tot ontwikkeling

Op 30 november 1939 viel de Sovjet-Unie Finland binnen. De Sovjet-Unie wilde een aantal strategische gebieden in Finland veroveren en beschikte over veel meer soldaten, tanks en vliegtuigen dan Finland. Bij gevechten tussen Finse soldaten en soldaten van het Rode leger werden door beide strijdende partijen allerlei militaire middelen ingezet, zoals machinegeweren, antitankkanonnen en tanks (Finland veroverde enkele Sovjettanks). Tanks maakten een snelle doorbraak van vijandelijke posities en fortificaties mogelijk. Finland had een buffer tegen de Sovjet-Unie in de vorm van een versterkte verdedigingslinie: de Mannerheimlinie. Deze linie bestond uit een reeks kazematten, bunkers en versterkte verdedigingswerken. Met behulp van machinegeweernesten en kanonnen konden vijandelijke aanvallen afgeslagen worden. Tijdens deze oorlog, de Fins-Russische oorlog oftewel de Winteroorlog (1939-1940), wist Finland relatief lange tijd stand te houden tegen het overweldigende Sovjetoffensief. De oorlog duurde slechts een jaar en bevestigde dat de Sovjet-Unie geen onoverwinnelijk, onkwetsbaar leger had. Hoewel Finland uiteindelijk het onderspit delfde tegen de overmacht aan infanterie, tanks en vliegtuigen, kreeg de Sovjet-Unie een zware klap: veel materiaal en manschappen gingen verloren.

Bij de strijd maakten Finse soldaten gebruik van antitankkanonnen. Deze kanonnen (onder andere 37mm geschut) konden lichte en middelzware Sovjettanks vernietigen. De Sovjet-Unie zette tal van tanks in: lichte, middelzware en zware tanks. De lichte tanks bestonden uit T-26 en de BT snelle tankserie (bijvoorbeeld de BT 5 en de BT 7). Deze modellen hadden als taak het ondersteunen van infanterie. De lichte tanks waren door de dunne bepantsering kwetsbaar voor antitankvuur. Middelzware tanks zoals de T28 konden vijandelijke posities doorbreken. De T28 werd gedurende de jaren dertig in verschillende modellen gefabriceerd en kon vijandelijke posities vernietigen. De T28C was het zwaarste model en had een frontale beplating van 80mm. Bewapend met een kort 76.2mm KT-28 of L-10 kanon en diverse 7.62mm machinegeweren was het een formidabel voertuig. De krachtigste tanks die tijdens de Winteroorlog ingezet werden, waren zware tanks. De Sovjet-Unie beschikte over de KV series. Die tanks waren vernoemd naar de Sovjet-volkscommissaris van Defensie, Kliment E. Voroshilov.

De KV tank was tussen 1940 en 1941 nagenoeg onkwetsbaar voor antitankvuur. De Sovjet-Unie ontwikkelde drie productievarianten van het KV-1 type: model 1940, 1941 en 1942 (de Sovjet-Unie hanteerde deze onderverdeling niet, dit was een westerse aanduiding). Het eerste prototype model staat bekend onder de naam KV-1 model 1939 (76.2mm L-11 kanon). Alle modellen hadden een 76.2mm kanon en waren voorzien van dikke staalbeplating. Zo had de KV-1 model 1942 een frontale koepelbeplating van 120mm. De voorkant, zijkant en achterkant van de romp waren voorzien van 75mm staalplaten (75mm staal voorkant, 75mm staal zijkant en 70mm staal achterkant). De KV tanks hadden geen enkele moeite met het vernietigen van Finse lichte verdedigingswerken en machinegeweernesten.

De KV-1 was een succes omdat de tank twee eigenschappen had: vuurkracht en bepantsering. Daarnaast waren verbeteringen mogelijk op het gebied van bepantsering en vuurkracht. Het onderstel van de KV-1 was gebaseerd op het onderstel van het SMK type. De KV tank had grote wielen en rupsbanden die de gronddruk aanzienlijk reduceerden. Echter, de KV had moeite met het vernietigen van Finse bunkers. Het 76mm (76.2mm) kanon van de KV-1 had namelijk onvoldoende vuurkracht om betonnen muren van bunkeremplacementen te vernietigen. Er ontstond daarom grote behoefte aan een tank die niet alleen zwaar gepantserd was, maar ook over enorme vuurkracht beschikte om bunkers te vernietigen. De commandant van het 7de leger, Kirill A. Meretskov, legde grote nadruk op de ontwikkeling van een tank die over grote vuurkracht beschikte. Deze ontwikkeling zou leiden tot de KV-2.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Een KV-2 met zijn gesneuvelde bemanning.


De KV-1 model 1940.
(Bron: Wikimedia Commons)


Klimenti Voroshilov, naar wie de KV-2 tank vernoemd is.

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
11-03-2013
Laatst gewijzigd:
19-08-2017
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.